Zavřít reklamu

iPhony 14 (Pro) nabízí hned několik exkluzivních funkcí, které byste na starších zařízeních hledali marně. V případě, že byste se o těchto funkcích chtěli dozvědět více, společně s informace mi o tom, jak provést jejich (de)aktivaci, tak jste tady naprosto správně. Společně si totiž ukážeme celkově 5 exkluzivních funkcí iPhone 14 (Pro) a jakým způsobem je můžete v iOS 16 zapnout nebo vypnout. Vrhněme se tedy přímo na věc.

ProMotion

Hned na začátek si řekneme více o technologii ProMotion, která zajišťuje adaptivní obnovovací frekvenci displeje, a to od 10 Hz do 120 Hz. ProMotion je jako jediný v tomto seznamu k dispozici jak na iPhone 14 Pro (Max), tak i na loňský iPhone 13 Pro (Max), takže není vyloženě exkluzivní pro nejnovější řadu, i přesto jsme se jej ale rozhodli zde zařadit. Díky technologii ProMotion se displej může v závislosti na obsahu obnovit až 120x za sekundu, což je dvojnásobně více než u displejů ostatních iPhonů. Obraz je tak o mnoho plynulejší, a jakmile jej jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jinak. Pravdou každopádně je, že vyšší obnovovací frekvence může způsobovat zkrácení výdrže baterie. Pokud byste chtěli ProMotion deaktivovat, stačí přejít do Nastavení → Zpřístupnění → Pohyb, kde (de)aktivujte Omezit snímkovou frekvenci.

Zvuky zapnutí a vypnutí

Pokud máte Mac, tak jistě moc dobře znáte zvuk, který se ozve po jeho spuštění – tedy pokud tuto funkci nemáte deaktivovanou. iPhony žádnou podobnou funkci nikdy neměly a setkat jsme se s ní mohli prakticky pouze u některých konkurenčních telefonů. Do nových iPhonů 14 (Pro) se však Apple rozhodl možnost pro aktivaci zvuků zapnutí a vypnutí přidat. Z hlediska využitého zvuku se nejedná o žádnou slávu, každopádně je tato funkce určená především pro nevidící uživatele, aby věděli, že došlo k zapnutí či vypnutí jejich iPhonu. Pro (de)aktivaci této možnosti stačí, abyste přešli do Nastavení → Zpřístupnění → Audiovizuální pomůcky, kde už stačí využít přepínač u Zvuky vypnutí a zapnutí.

Always-on

Na always-on jsme u jablečných telefonů čekali již několik dlouhých let a dočkali jsme se nakonec právě s příchodem nejnovější vlajkové lodi v podobě iPhonu 14 Pro (Max). Jak už to má ale Apple vy zvyku, tak i always-on si přizpůsobil k obrazu svému a dotáhl jej prakticky k dokonalosti. Díky speciálnímu Display Engine, který je součástí čipu A16 Bionic, totiž nevyužívá nadměrně baterii, a tak se na něm kromě klasických informací zobrazuje také tmavší verze tapety. Zkrátka a jednoduše, always-on je na nejnovějším iPhonu 14 Pro (Max) jednoduše skvělý. Pokud byste ho chtěli (de)aktivovat, tak stačí přejít do Nastavení → Zobrazení a jas, kde už stačí využít přepínač u Vždy zapnuto.

Focení do 48 MP

Nejnovější iPhone 14 Pro (Max) dostal po několika dlouhých letech významné vylepšení fotoaparátu, tedy co se hlavně týče počtu megapixelů. Doposud iPhony konkrétně využívaly fotoaparáty s 12 MP, a to konkrétně od modelu 6s, zatímco iPhone 14 Pro (Max) přichází s 48 MP fotoaparátem. Je však důležité zmínit, že abyste mohli těchto 48 MP využít, tak musíte fotit do formátu ProRAW – u klasického focení je totiž stále k dispozici pouze 12 MP. Pro zapnutí nebo vypnutí funkce ProRAW stačí přejít do Nastavení → Fotoaparát → Formáty, kde aktivujte AppleProRAW, a poté v sekci Rozlišení ProRAW zaškrtněte možnost 48 MP. Popřípadě můžete formát ProRAW (de)aktivovat také v přímo ve Fotoaparátu, a to vpravo nahoře.

Detekce autonehody

Již minulý rok se hojně mluvilo o tom, že by iPhony, společně s Apple Watch, měly být schopné rozpoznat dopravní nehodu a případně zavolat pomoc. Vloni jsme se nedočkali, letos už ale ano – detekci autonehody tak nabízí nejen iPhony 14 (Pro), ale například také Apple Watch Series 8, SE 2. generace a Ultra. V případě, že byste si na iPhonu chtěli tuto funkci zapnout, anebo naopak z jakéhokoliv důvodu deaktivovat, tak samozřejmě můžete. Stačí přejít do Nastavení → Tíseň SOS, kde dole využijte přepínač u možnosti Volání po vážné nehodě.

Dnes nejčtenější

.