Zavřít reklamu

Apple každý rok představuje zbrusu nové iPhony, u kterých se vždy dočkáme mnoha zajímavých novinek. Pravdou ale je, že mnoho těchto novinek ve skutečnosti tak úplně nových není, jelikož s nimi často již před několika lety přišly telefony s Androidem. Kalifornský gigant má v tomto případě naprosto fantasticky zpracovaný marketing a vždy při představení předá jablíčkářům informace tak, aby si mysleli, že se jedná o něco velkolepého a prakticky revolučního, byť to ve skutečnosti tak úplně není pravda. Abych však nějakým způsobem zbytečně nekřivdil, tak na druhou stranu – pokaždé, když Apple přijde s nějakou novou funkcí, tak ji určitým způsobem pozmění a dotáhne do nejmenšího detailu. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 věcí a funkcí z iPhone 14 Pro (Max), se kterými přišel jako první Android.

Always-on displej

Co se týče displeje s podporou always-on v jablečném světě, tak ve skutečnosti iPhone 14 Pro (Max) není prvním zařízením, které ho nabízí. Vůbec poprvé s ním přišly Apple Watch Series 5 a již v té době sklidily velký úspěch. Je však nutné dodat, že na poli chytrých telefonů je always-on již opravdu mnoho let starou funkcí, což jen potvrzuje fakt, že ji nabízí kdejaký Android střední třídy. Avšak zatímco always-on na Androidu zobrazuje pouze černé pozadí a bílou barvou data, tak u iPhonu 14 Pro (Max) zůstává v pozadí vidět tapeta, která je jen ztmavená. Toho bylo možné dosáhnout Display Enginem, který je součástí čipu A16 Bionic.

Průstřel v displeji

Apple je prakticky již od uvedení iPhonu X kritizován za využívání výřezu v displeji. Již v té době totiž ostatní chytré telefony nabízely namísto výřezu průstřel, který po designové stránce mohl v očích některých uživatelů vypadat lépe. Jablečná společnost přišla s průstřelem v displeji poprvé právě u iPhonu 14 Pro (Max), opět však došlo k tomu, že i tuto záležitost Apple dotáhl do toho nejmenšího detailu. Uživatelé se tak nemusí dívat jen na nudný a rušivý průstřel – namísto toho jej Apple proměnil v tzv. Dynamic Island, tedy v interaktivní ostrůvek, který se dokáže různými způsoby zvětšovat a roztahovat pro zobrazení různých informací a dat.

48 MP fotoaparát

Již opravdu dlouhou dobu Apple u svých iPhonů využívá fotoaparát s rozlišením 12 MP – konkrétně od iPhonu 6s. Disponuje ním i iPhone 14 (Plus), zatímco iPhone 14 Pro (Max) se však již chlubí širokoúhlým fotoaparátem s rozlišením 48 MP. Rozlišení už ale dávno nehraje z hlediska kvality fotografie žádnou extra velkou roli, což nám jablečné telefony dokazují každý den. Ano, například takový Samsung už několik let nabízí fotoaparát s více než 100 MP, ve skutečnosti je ale tento údaj poněkud zbytečný a iPhone 14 Pro (Max) i se 48 MP fotoaparátem v naprosté většině testů drtí konkurenci. Na tom má mimo jiné zásluhu nový Photonic Engine, který se stará o vylepšení zachycené fotografie.

iPhone 14 Pro Max 13

Přední kamera s automatickým ostřením

S velkou novinkou přichází u iPhonů 14 (Pro) přední kamera, která vůbec poprvé v historii jablečných telefonů nabízí automatické zaostřování. Doposud měly iPhony klasickou přední kameru bez automatického ostření, takže byl obraz fixně zaostřen, čímž mimo jiné nebylo možné dosáhnout rozostření pozadí a museli jsme využívat portrétní režim. Využitím předního fotoaparátu s automatickým ostřením se tak kompletně mění způsob jeho využívání a snímky či videa z něj budou o mnoho lepší. Co se týče konkurenčního Androidu, tak zde už delší dobu existuje telefony s touto vychytávkou. Samsung s ní přišel poprvé již v roce 2017, a to u Galaxy S8, Google pak o rok později u Pixelu 3. Apple si dal tedy opět načas, zmínit však můžeme opětovné dotažení do detailu, jelikož nechybí podpora Photonic Engine.

Čip vyrobený 4nm procesem

Apple při představení čipu A16 Bionic uvedl, že je vyroben 4nm výrobním procesem. V posledních dnech se o této uvedené informaci objevily pochybnosti, jelikož některé zprávy uvádí, že je A16 Bionic stále vyráběn 5nm procesem, který má však být o něco vylepšený. Prozatím to vypadá, že pravda bude tak nějak uprostřed, ještě si na ni ale budeme muset počkat. Je každopádně nutné zmínit, že Apple není první společností, která představila čip vyrobený 4nm procesem. Zmínit můžeme například čip Snapdragon 8+ Gen 1, který tepe třeba v Samsung Galaxy Flip4 a Fold4 a dalších. Kromě něj je pak ještě 4nm procesem vyroben čip Snapdragon 7 Gen 1, kterým disponují levnější modely. Tak jako tak ale Apple opět přináší přidanou hodnotu, ať už se jedná o využití LPDDR5 pamětí, Photonic Engine a Display Engine a další.

Dnes nejčtenější

.