Zavřít reklamu

Aplikace Poznámky je nedílnou součástí prakticky všech operačních systémů od Applu. Mezi jablíčkáři jsou nativní Poznámky velmi oblíbené, jelikož jsou jednat jednoduché a intuitivní, jednak však také nabízí nespočet různých funkcí, které stojí za to. Apple se samozřejmě snaží své nativní aplikace neustále vylepšovat a Poznámky nejsou výjimkou. Několika novinek jsme se tak dočkali i Poznámkách z nového iOS 16. Pokud byste chtěli zjistit, o jaké nové funkce se jedná, abyste je případně mohli využít, tak stačí dočíst tento článek až do konce.

Způsob uzamknutí

Hned na začátek se budeme věnovat možnosti uzamknutí poznámky, která je k dispozici již delší dobu. Pokud jste však nějakou poznámku chtěli zamknout, tak jste si museli nastavit zvlášť heslo pro aplikaci Poznámky. V případě, že jste heslo zapomněli, tak neexistovala možnost pro jeho obnovení, a tak jste ho mohli pouze resetovat a s uzamknutými poznámkami se rozloučit. V iOS 16 pak konečně přišla možnost, díky které je možné poznámky nechat uzamknout pomocí kódového zámku, který využíváte k odemčení iPhonu. I nadále samozřejmě nechybí možnost odemčení pomocí Touch ID či Face ID. Systém iOS 16 se vás po prvním zamknutí poznámky zeptá, zdali chcete tento nový způsob zamčení využít, anebo nikoliv.

Změna způsobu uzamknutí

Jak jsem zmínil výše, tak při prvním zamknutí poznámky v iOS 16 se vás systém zeptá, zdali chcete provést zamknutí pomocí kódového zámku, anebo zdali chcete pokračovat ve využívání zvláštního hesla pro Poznámky. V případě, že jste si vybrali jednu z možností a následně jste zjistili, že vám nevyhovuje, tak si ji samozřejmě můžete změnit. Stačí, abyste na iPhonu přešli do Nastavení → Poznámky → Heslo, kde si pak rozklikněte účet a na další obrazovce vyberte, jaký typ hesla chcete využívat. Kromě toho zde můžete i (de)aktivovat využití Touch ID nebo Face ID.

Poznámky odkudkoliv

K aplikaci Poznámky můžete mít již delší dobu mimo jiné přístup z ovládacího centra, kde k ní lze přistupovat i přímo ze zamknuté obrazovky. To rozhodně přijde vhod pokaždé, když potřebujete rychle zapsat novou poznámku. V iOS 16 pak ale navíc přibyla další funkce pro rychlé zapsání poznámky, a to konkrétně z jakékoliv aplikace. Stačí, abyste v aplikaci klepnuli na tlačítko sdílení, a poté v menu našli a vybrali možnost Přidat k rychlé poznámce. Tímto se vytvoří nová poznámka, do které se samozřejmě vloží také samotný obsah, tj. například fotky, odkazy apod.

Nové možnosti dynamické složky

Pokud chcete mít jednotlivé poznámky pěkně organizované, tak je musíte ukládat do složek. Kromě klasických složek si však v Poznámkách můžete již delší dobu vytvářet také dynamické složky, u kterých si nastavíte všemožné parametry. V případě, že poznámky nastavená kritéria splňují, tak se následně v dynamické složce objeví, takže si můžete opravdu pěkně vyhrát. Dynamické složky se v iOS 16 dočkaly vylepšení, konkrétně si můžete konečně zvolit, zdali musí poznámky k zobrazení splňovat všechna vybraná kritéria, anebo stačí jen některé. Pro vytvoření nové dynamické složky s kritérii stačí přejít v Poznámkách do složek, kde klepněte vlevo dole na ikonu složky s +, následně si vyberte umístění a klepněte na Převést na dynamickou složku.

Seřazení podle data

Pokud na iPhonu otevřete v Poznámkách nějakou složku, tak je relativně složité rozlišit, se kterými poznámkami jste pracovali nedávno, a které jste naopak několik měsíců neotevřeli. Apple však v Poznámkách z iOS 16 přichází s malou, ale rozhodně příjemnou změnou. V jednotlivých složkách jsou totiž nově poznámky automaticky roztříděny do skupin podle toho, kdy jste s nimi naposledy pracovali, tj. například dnes, předchozích 7 dnů, předchozích 30 dnů, měsíce, roky apod.

poznámky seřazení podle data ios 16

Dnes nejčtenější

.