Zavřít reklamu

Nové iPhony 14 (Pro) jsou pro jablíčkáře k dispozici již několik týdnů. Největší úspěch měly letos zcela zaslouženě modely s označením Pro, které jsou aktuálně z velké části vyprodané. Oproti tomu, klasické „čtrnáctky“, jsou spíše propadákem, a to především z toho důvodu, jelikož se od předchozí generace prakticky v ničem neliší. I přesto se však mezi letošní a loňskou generací hned několik rozdílů najde a v tomto článku se tak společně podíváme na 6 věcí, které umí iPhone 14 (Pro) oproti předchozí generaci.

iPhone 14 Pro koupíte zde

Filmařský režim ve 4K

S příchodem iPhonů 13 (Pro) jsme se dočkali zajímavého vylepšení fotoaparátu, který nově nabízel také filmařský režim. Pokud jste do něj začali natáčet, tak jste mohli využívat funkci automatického či ručního přeostřování s detekcí obličejů, takže záznamy vypadaly jako z profesionální kamery. Kromě toho jste mohli ostření měnit zpětně v aplikaci Fotky u již pořízeného záznamu. Problém byl v tom, že u „třináctek“ bylo možné natáčet do filmařského režimu v rozlišení 1080p při 30 FPS, což nemuselo dostačovat. Nové iPhony 14 (Pro) už však zvládají 4K HDR rozlišení při 30 FPS.

Always-on

Příznivci jablečných telefonů už několik dlouhých let žadonili o příchod always-on displeje. A není se čemu divit, jelikož u Apple Watch s ním přišel kalifornský gigant již před několika lety. Spekulovalo se o tom, že prvním iPhonem s always-on displejem bude iPhone 12 Pro (Max), následně to měl být iPhone 13 Pro (Max). Nakonec si však dal Apple opravdu načas a přišel s ním až u iPhonu 14 Pro (Max), který se tak stal prvním jablečným telefonem s always-on. Samozřejmě always-on od Applu funguje lehce jinak, než ostatní, a to hlavně díky Display Engine.

Detekce autonehody

Minulý rok jsme si byli prakticky jistí tím, že všechny iPhony 13 (Pro) nabídnou detekci autonehody. Nakonec k představení této funkce ale nedošlo – nejspíše v té době probíhalo rozsáhlé testování a Applu se nepodařilo provést kompletně zdokonalení. Dobrou zprávou však je, že iPhony 14 (Pro) již detekci autonehody konečně nabízí, stejně jako Apple Watch Series 8, SE 2. generace a Ultra. Pokud dojde k detekci autonehody jedním z těchto zařízení, tak se spustí odpočet 10 sekund, během kterého musíte zareagovat, že jste v pořádku. Nezareagujete-li, spustí se další odpočet, po jehož konci se vytočí tísňová linka a přehraje se zvuková zpráva o vážné nehodě. K detekci autonehody byl u zmíněných zařízení nasazen také nový akcelerometr a gyroskop.

Prohlédněte si test detekce autonehody s iPhonem 14 Pro:

Automatické zaostřování předního fotoaparátu

Mnoho uživatelů dost možná nemá ani nejmenší tušení o tom, že přední fotoaparáty na chytrých telefonech nemají automatické zaostřování. To znamená, že doposud bylo nutné namísto zaostřování využívat portrétní režim, který dokázal softwarově rozmazat pozadí a zvýraznit tak osobu. Nové iPhony 14 (Pro) však jako vůbec první přichází s automatickým zaostřováním i v přední kameře, což se může zdát jako nepatrné vylepšení, ve skutečnosti je to ale obrovský skok kupředu. Díky tomu tak uživatelé budou schopni i z předního fotoaparátu, stejně jako ze zadního, fotit a natáčet videa s reálným zaostřením, bez nutnosti využití portrétního režimu.

Špičkový venkovní jas

Již jsme si v tomto článku řekli, že nové iPhony 14 Pro (Max) nabízí vylepšení z hlediska displeje v podobě funkce always-on. Pravdou ale je, že tímto vylepšení displeje nekončí. Kromě toho jsme se u vrcholných modelů 14 Pro (Max) dočkali také nové možnosti, díky které se dokáže na venkovním slunci displej rozzářit až na 2000 nitů, což doposud nebylo možné. Maximální špičkový jas iPhonu 13 Pro (Max) byl jen 1200 nitů při využití HDR obsahu, na iPhonu 14 Pro (Max) pak tento špičkový jas s HDR dosahuje 1600 nitů. Klasický jas pak zůstává 1000 nitů. Apple uvedl, že po stránce kvality je displej iPhone 14 Pro (Max) totožný s Pro Display XDR.

Bluetooth 5.3

Dlouhou dobu nabízely jablečné produkty Bluetooth ve verzi 5.0. To je svým způsobem překvapivé, jelikož tato verze Bluetooth byla představena již v roce 2016. Dlouhou dobu se čekalo na to, až Apple konečně přijde s novou verzí Bluetooth, a zatímco iPhony 13 (Pro) stále disponují Bluetooth 5.0, tak iPhony 14 (Pro) nabízí konečně Bluetooth 5.3, který je ve všech ohledech lepší. Na sto procent dokážete Bluetooth 5.3 využít například se zbrusu novými AirPods Pro 2. generace, které ním disponují také.

Dnes nejčtenější

.