Zavřít reklamu

Operační systém iOS 16 byl představen již před několika měsíci, veřejnost se ho každopádně dočkala teprve nedávno. Každá nová verze iOS samozřejmě přichází se skvělými funkcemi a vylepšeními, které stojí za to. Je však nutné zmínit, že mnoho novinek, se kterými Apple přichází, ve skutečnosti tak úplně novinkami nejsou. Již v minulosti je totiž uživatelé mohli nainstalovat skrze jailbreak a dostupné tweaky, díky kterým bylo možné kompletně změnit chování a vzhled systému a přidat nové funkce. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 funkcí v iOS 16, které Apple zkopírovat z jailbreaku.

Dalších 5 funkcí zkopírovaných z jailbreaku najdete zde

Haptická odezva klávesnice

Pokud jste někdy v minulosti vlastnili chytrý telefon s Androidem, tak jistě víte, že jste mohli využít vibrační odezvu po každém stisknutí klávesy. Co se týče iPhonu, tak ten doposud nabízel pouze zvukovou odezvu, což pro mnohé uživatele nebylo to pravé ořechové. S příchodem iOS 16 si však uživatelé konečně mohou haptickou odezvu klávesnice aktivovat. Ve světě jailbreaku je však tato funkce stará již několik dlouhých let.

Přizpůsobení zamknuté obrazovky

Největší změnou v iOS 16 je rozhodně přepracování zamknuté obrazovky, kterou si uživatelé mohou přizpůsobit – konkrétně nechybí třeba změna písma času, barev a mnoho dalšího. Uživatelé iPhonů s aktivním jailbreakem si však mohou své zamknuté obrazovky všemi možnými styly upravovat již opravdu dlouhou dobu. Pravdou navíc bohužel je, že možností úprav v rámci jailbreaku bylo k dispozici o mnoho více, než Apple nabízí v iOS 16. Rozhodně se tak Apple má ještě co učit a milovníky jailbreaku tak tato novinka nejspíše úplně nenadchne.

Označení zprávy jako nepřečtené

Pokud jste doposud na iPhonu vyzvedli nějakou zprávu, tak už jste ji nemohli znovu označit jako nepřečtenou. Tato funkce se rozhodně hodí, jelikož se čas od času stane, že zprávu omylem otevřete, ale nemáte čas na ni zrovna reagovat. Ve většině případech tak na takto otevřenou zprávu úplně zapomenete, jelikož není nijak označená. V iOS 16 konečně přišel Apple s možností označení zprávy jako nepřečtené, v rámci jailbreaku je však tato funkce k dispozici již několik let.

Zobrazení hesel Wi-Fi

Pokud byste s někým na iPhonu chtěli sdílet Wi-Fi, tak jste k tomu museli doposud využít speciální rozhraní pro předání hesla na další jablečný telefon. Pravdou ale je, že tohle rozhraní se často uživatelům vůbec neukáže, takže heslo k Wi-Fi sdílet nemohou. Apple tak do iOS 16 přidal vychytávku, díky které už je konečně možné hesla ke známým Wi-Fi sítím zobrazit. V komunitě jailbreaku je však již několik let dostupný tweak, který přesně tuhle funkci zobrazení hesla Wi-Fi sítě nabízí.

Povolení přístupu ke schránce

Apple se snaží jeho produkty udělat co nejbezpečnější a zároveň chrání soukromí všech jablíčkářů. Neustále tak přichází s funkcemi, které mají ochranu soukromí a bezpečnost ještě více prohloubit. V novém iOS 16 například přibyla ochranná funkce, která bez povolení uživatele nedovolí aplikacím přistupovat ke kopírovací schránce, což doposud bylo možné bez omezení a představovalo to bezpečnostní riziko. Přesně tuhle ochrannou funkci však nabízí jailbreak skrze tweaky již několik let, takže již tehdy se uživatele mohli cítit v ještě větším bezpečí.

vlozeni_upozorneni_schranka_ios16

Dnes nejčtenější

.