Zavřít reklamu

Dynamic Island, potažmo dynamický ostrůvek – přesně takto se říká novému průstřelu ve tvaru pilulky, se kterým přišel iPhone 14 Pro (Max). Samozřejmě by to nebyl Apple, kdyby nepřišel se vznešeným názvem, který má jednoduché průstřely konkurenčních zařízení zašlapat do země. Když se však nad tím zamyslíte, tak je tohle označení opravdu zasloužené. Jablečná společnost totiž vzala klasický průstřel, který přetvořila v sexy dynamický a interaktivní prvek, bez kterého by nový iPhone 14 Pro (Max) nebyl tak zajímavý. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 zajímavostí o dynamickém ostrůvku nových iPhonů 14 Pro (Max), o kterých jste dost možná nevěděli.

Nikoliv jeden, ale dva průstřely

Pokud jste se doposud o dynamický ostrůvek nových iPhonů 14 Pro (Max) nijak nezajímali, tak nejspíše žijete v domnění, že je průstřel pouze jeden. Apple jej takto odprezentoval, navíc k tomu to lze jednoduše vidět na všech obrázcích. Pravdou ale je, že průstřely jsou ve skutečnosti dva. Na levé straně se nachází větší průstřel ve tvaru pilulky, pod kterým se schovávají senzory a součásti Face ID, napravo pak najdeme kulatý průstřel, pod kterým se nachází přední kamera. Prostor mezi těmito průstřely je pak softwarově začerněn, čímž tedy vzniká průstřel jediný.

Apple s ním nepočítal

Na předchozí stránce jsem zmínil, že jsou průstřely u nového iPhonu 14 Pro (Max) reálně dva. S největší pravděpodobností s touto variantou Apple dlouhodobě počítal také a nakonec došlo ke změnám až pouhou chvilku před představením. Naznačuje tomu totiž naprosto vše – zmínit můžeme úniky modelů z ověřených zdrojů před představením, které hovořily právě o dvou průstřelech. Po představení pak navíc Apple na svých pomocných stránkách omylem zveřejnil obrázky, na kterých byl iPhone 14 Pro (Max) vyobrazen taktéž se dvěma průstřely. Nakonec tak můžeme být rádi, že kalifornský gigant dostal nápad v podobě dynamického ostrůvku a zrealizoval ho – rozhodně to byl dobrý krok.

Zobrazuje aktivní stav kamery a mikrofonu

Při používání iPhonu jste si už několikrát dost možná všimli, že se vám v horní části displeje sem tam objevuje zelená nebo oranžová tečka. Ta konkrétně značí, že je aktuálně aktivní kamera, potažmo mikrofon. Tento indikátor samozřejmě nechybí ani na nejnovějším iPhonu 14 Pro (Max), Apple jej však přímo začlenil do dynamického ostrůvku. Na jedné z předchozích stránek jsem vám řekl, že došlo k softwarovému začernění prostoru mezi jednotlivými ostrůvky. A vzhledem k tomu, že je na této ploše klasický displej, tak zde může být zobrazeno úplně cokoliv. Aby Apple tento prostor alespoň nějak využil, tak v něm právě nechal zobrazovat zelenou a oranžovou tečku, což je rozhodně skvělé řešení.

iphone 14 dynamický ostrůvek indikátor fotoaparátu a mikrofonu

Je více rušivý než výřez

Pokud bychom srovnali původní výřez s novým průstřelem v podobě dynamického ostrůvku, tak zjistíme, že po stránce velikosti je průstřel menší. To je sice fajn, na druhou stranu byste ale měli vědět, že je ve skutečnosti rušivý více než samotný výřez, což je způsobeno umístěním. Celkově je totiž průstřel umístěn níže než výřez, takže více zasahuje do plochy displeje. Například při sledování videí, popřípadě i při práci v některých aplikacích, tak může být reálně o dost rušivější, než výřez. Doufejme tedy že se Applu v budoucnu podaří dynamický ostrůvek ještě zmenšit. Na velikostní srovnání výřezu s průstřelem se můžete podívat níže.

Už byl zkopírován

Apple jednoduše určuje směr a platí to i nyní v případě dynamického ostrůvku. Ano, průstřely jako takové nabízí konkurenční chytré telefony již několik dlouhých let a po představení dynamického ostrůvku se stal Apple mimo jiné také terčem posměchu, a to právě z toho důvodu, jelikož se jedná o „starou“ technologii. Avšak právě tím, že kalifornský gigant přidal obyčejnému průstřelu tu přidanou hodnotu v podobě dynamičnosti a interaktivity, tak se stal také terčem pozornosti. Vývojářům aplikací pro Android, a dokonce i některým konkurenčním výrobcům, se dynamický ostrůvek zalíbil tak moc, že se ho jednoduše rozhodli zkopírovat. Vývojáři už přišli s aplikací, která dynamický ostrůvek dokáže přidat na každý Android telefon, výrobce Realme se pak svých zákazníků ptá, co by měl jeho dynamický ostrůvek umět, jelikož ho chce začít využívat. Ruku na srdce, opravdu je Apple tak moc pozadu, když doposud nikoho myšlenka takového dynamického průstřelu nenapadla? Proč už tady není dynamický průstřel dávno?

Dnes nejčtenější

.