Zavřít reklamu

Zatímco „klasický“ iPhone 14 (Plus) letos získal lehce modifikovaný loňský čip A15 Bionic, tak vrcholný model v podobě iPhone 14 Pro (Max) získal čip zbrusu nový – A16 Bionic. Jedná se tedy aktuálně o nejvýkonnější čip řady A-series, který kdy Apple vyrobil, a skrývá mnoho tajemství a zajímavých informací, které byste o něm měli vědět. Ať už tedy iPhone 14 Pro (Max) vlastníte nebo budete vlastnit, anebo to v plánu vůbec nemáte, tak v tomto článku najdete 5 věcí o čipu A16 Bionic, které jste možná nevěděli.

Počet tranzistorů

Naprosto každý procesor nebo čip disponuje tranzistory, prostřednictvím kterých můžeme určit, jak moc je komplexní. Jednoduše řečeno to znamená, že čím větším počtem tranzistorů čip disponuje, tak tím lépe. Před zhruba 55 lety vznikl na téma počtu tranzistorů tzv. Moorův zákon, který počítá s tím, že se počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod, při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí. Dlouhou dobu tohle opravdu platilo, v poslední době je však zvyšování počtu tranzistorů stále složitější a zdvojnásobování prakticky nemožné. Čip A16 Bionic se každopádně může pochlubit 16 miliardami tranzistorů. Oproti tomu, například čip M2 disponuje 20 miliardami tranzistorů.

apple-a16-1

Výrobní proces

Důležitou informací o každém čipu či procesoru je také výrobní proces, kterým je vyroben. Ten je aktuálně uváděn v nanometrech, které udávají vzdálenost mezi dvěma elementy na čipu – nejčastěji se jedná o elektrody tranzistorů. Čím menší je tedy výrobní proces, tak tím lépe je využíváno místo na čipu, jelikož vznikají menší volné plochy. Čip A16 Bionic je vůbec jako první čip od Applu vyráběn nejmodernějším 4nm výrobním procesem. O výrobu těchto čipů se stará světoznámá firma TSMC. Jen pro srovnání, čip M2 je vyráběn druhou generací 5nm výrobního procesu a již zanedlouho bychom se v rámci čipů M-series měli dočkat 3nm výrobního procesu.

 

Nové paměti

Nedílnou součástí každého čipu od Applu jsou také paměti. Jak jistě většina z vás ví, tak nejnovější iPhony 14 Pro (Max) disponují 6 GB operační paměti, což je stejná kapacita, jako u loňských modelů 13 (Pro). Je ale důležité zmínit, že současné vlajkové lodě využívají modernější a rychlejší operační paměti s označením LPDDR5, zatímco loňské vlajkové lodě a klasické „čtrnáctky“ disponují paměťmi LPDDR4X. Oproti tomuto staršímu typu nabízí paměti LPDDR5 až o 50 % větší propustnost, díky čemuž je zpracování operací ještě rychlejší. Rozhodně tedy nevadí, že u iPhonu 14 Pro (Max) Apple nesáhl po větší paměti – i přesto jsme se dočkali nárůstu výkonu.

Display Engine a Photonic Engine

Prakticky všechny aktuální čipy od Applu z A-series a M-series disponují nějakými enginy. U iPhonů se již několik let setkáváme s Neural Engine, u Maců pak například s Media Engine. Všechny tyto enginy mají za úkol nějakým způsobem „podpořit“ určité úkony a funkce. Čip A16 Bionic kromě Neural Engine nově nabízí také Display Engine a Photonic Engine, kdy první zmíněný se stará o funkčnost always-on a zajišťuje nízkou spotřebu baterie, zatímco druhý zmíněný pak v několika krocích upravuje pořízené snímky tak, aby vypadaly ještě lépe. Nebýt Photonic Engine, tak by výsledné snímky vypadaly o mnoho hůře.

Počet jader

Čip A16 Bionic disponuje celkově 6 jádry CPU, kdy 4 z toho jsou úsporná s kódovým označením Sawtooth a 2 z toho výkonnostní s kódovým označením Everest. Tato výkonnostní jádra jsou taktována až na frekvenci 3.46 GHz. Co se týče Neural Engine, tak ten má i nadále 16 jader, GPU si pak polepšilo na 5 jader. A16 Bionic je podle Applu až o 40 % výkonnější oproti konkurenci, čemuž rozhodně nelze odporovat. Apple je svými čipy oproti ostatním výrobcům jednoduše jinde a má náskok několik dlouhých let.

Dnes nejčtenější

.