Zavřít reklamu

V novém iOS 16 jsme se dočkali všemožných vylepšení v hned několika různých nativních aplikacích. Mimo to se však Apple věnoval také systémovým funkcím, což nesmíme opomenout. Rozhodl se například několika způsoby vylepšit diktování, a to společně s hlasovou asistentkou Siri. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 tipů pro diktování a Siri v iOS 16, které byste rozhodně měli znát.

Vypnutí diktování

Nedílnou součástí iOS je také diktování, které se s příchodem iOS 16 dočkalo vylepšení – většinu z nich si ale užijí pouze v Americe. Pro nás je jednou z dostupných změn nová možnost pro vypnutí aktivního diktování. Zatímco v předešlých verzích iOS jsme diktování aktivovali i ukončovali klepnutím na ikonu mikrofonu v rámci klávesnice, tak nově lze diktování ukončit také klepnutím na mikrofon s křížkem, který se objeví přesně tam, kde jste s diktováním zrovna skončili.

ukončit diktování ios 16

Změna diktování ve Zprávách

I v nativní aplikaci Zprávy se nachází malá změna, kterou souvisí s diktováním. Konkrétně nám Apple přidal druhou možnost, pomocí které je možné diktování aktivovat. Zatímco doposud jsme museli klepnout vždy na mikrofon v rámci klávesnice, tak nově můžeme kliknout také na ikonu mikrofonu v pravé části textového pole pro zprávu. Tohle tlačítko bohužel nahradilo tlačítko pro nahrání zvukové zprávy, což je škoda. Nově zvukovou zprávu můžeme odeslat z vlastní sekce v liště nad klávesnicí.

zprávy diktování ikona ios 16

Pozastavení Siri

Patříte mezi jedince, kteří se nově učí angličtinu, popřípadě jiný jazyk, ve kterém je Siri k dispozici? Pokud ano, tak můžete brát jablečnou hlasovou asistentku mimo jiné také jakožto skvělý způsob procvičení cizího jazyka. Nejen pro začátečníky je pak v iOS 16 k dispozici nová možnost, díky které můžete Siri „pozastavit“ po vyslovení vašeho požadavku. To znamená, že po vyslovení vašeho požadavku nebude Siri okamžitě mluvit, ale chvíli počká, takže se budete moci soustředit. Tuto možnost nastavíte v Nastavení → Zpřístupnění → Siri, kde v kategorii Čas pozastavení Siri nastavte požadovanou možnost.

Možnosti v aplikacích

Siri mohou uživatelé využívat nejen v rámci systému jako takového, ale také v aplikacích, včetně těch od třetích stran. Především v nově stažených aplikacích se však můžete ocitnout v situaci, kdy nevíte, co všechno zde vlastně můžete po Siri chtít. Přesně pro tyto situace přidal Apple nový příkaz, díky kterého se Siri můžete zeptat, jaké jsou možnosti. Stačí, abyste využili příkaz „Hey Siri, what can I do here“, který stačí pronést v aplikaci, popřípadě můžete říct „Hey Siri, what can I do with [aplikace]“. 

Rozšíření offline příkazů

Aby Siri mohla fungovat naplno, tak potřebuje připojení k internetu. Nedávno však ale Apple přidal možnost pro využití základních příkazů Siri i v režimu offline, a to s využitím výpočetního výkonu zařízení. V iOS 16 pak Apple tyto offline příkazy ještě více rozšířil, takže uživatelé mohou nově třeba v režimu offline ovládat domácnost nebo odesílat Intercom a hlasové zprávy. Pro využití offline příkazů je ale nutné mít iPhone XS a novější, tedy zařízení s čipem A12 Bionic a novějším.

Dnes nejčtenější

.