Zavřít reklamu

Právě dnes odstartovaly prodeje zbrusu nových iPhonů 14 (Pro). Pokud jste se rozhodli pro koupi jednoho z nových modelů, tak už jej nyní dost možná držíte v ruce, anebo čekáte na hovor od kurýra, který vám jej konečně doveze. Zajímavější je u letošní generace jablečných telefonů rozhodně řada s označením Pro, která nabízí hned několik skvělých novinek a funkcí, které rozhodně stojí za to. Pokud jste si objednali právě iPhone 14 Pro (Max), tak v tomto článku najdete 5 hlavních funkcí, které musíte ihned vyzkoušet.

Dynamický ostrůvek

Jednou z nejzajímavějších novinek u iPhonů 14 Pro (Max) je rozhodně jejich dynamický ostrůvek, tedy průstřel ve tvaru pilulky, který plně nahradil dosavadní výřez. Apple z tohoto průstřelu vytvořil interaktivní prvek, který se stal nedílnou součástí systému, jenž jej využívá k nespočtu různých akcí. Dynamický ostrůvek může různě měnit svůj tvar, zvětšovat se a zmenšovat, prodlužovat a zkracovat, a to na základě toho, co zrovna na iPhonu děláte. Zobrazit se v něm může například rozhraní příchozího hovoru, informace o připojení AirPods, autorizace skrze Face ID, rozhraní Apple Pay a AirDropu, informace o nízkém nabití baterie a nabíjení, hudební přehrávač a mnoho dalšího.

Fotoaparát

Apple u nového iPhonu 14 Pro (Max) pořádně vylepšil také fotosoustavu. Konkrétně je řeč primárně o hlavním širokoúhlém fotoaparátu, který získal rozlišení 48 MP a poskytne vysoce kvalitní snímky, o kterých se vám snad ani nesnilo. Tento nový fotoaparát je samozřejmě možné využít také při focení do formátu ProRAW, což ocení především pokročilí fotografové. Nesmíme zmínit příchod speciálního Photonic Engine, který se postará o to, aby vaše snímky byly ještě o mnoho lepší. Co se videa týče, tak přichází akční režim s perfektní stabilizací, přední kamera pak konečně umí automatické ostření. Nechybí vylepšení pořizování snímků ve špatných světelných podmínkách, lepší makro snímky a mnoho dalšího.

Always-on

iPhone 14 Pro (Max) je vůbec prvním jablečným telefonem, který nabízí funkci always-on. Jak už název napovídá, tak always-on displej zůstává neustále zapnutý, a to i v případě, že jej zrovna nepoužíváte. V tu chvíli se ztmaví tapeta a i nadále zůstává viditelný čas, datum, widgety a další informace. To se hodí v hned několika různých situacích, například pokud chcete rychle zjistit aktuální čas apod. Všechno tohle je možné díky tomu, že obnovovací frekvence displeje může „spadnout“ až na 1 Hz, zároveň pomáhá k vyobrazení a nízké spotřebě baterie také Display Engine, který je součástí hlavního čipu. A pokud vám always-on displej nebude vyhovovat, samozřejmě jej můžete vypnout.

ProMotion displej

Kromě toho, že displej iPhonu 14 Pro (Max) umí always-on, tak podporuje také technologii ProMotion. Ta zaručuje adaptivní obnovovací frekvenci, a to konkrétně v rozmezí od 10 Hz do 120 Hz při používání iPhonu. Vůbec poprvé jsme se technologie ProMotion dočkali před pěti lety u iPadu Pro a teprve minulý rok si našla cestu do vrcholných iPhonů Pro. Většina klasických displejů nabízí obnovovací frekvenci jen 60 Hz, což znamená, že se displej obnoví maximálně 60x za sekundu. S ProMotion se displej obnoví až 120x za sekundu, takže je využívání v systému o mnoho plynulejší a pohodlnější. Díky tomu, že ProMotion umí být adaptivní, tak automaticky obnovovací frekvenci mění na základě zobrazeného obsahu, aby šetřil baterii. Hned poprvé si můžete ProMotion všimnout při posouvání se, například v nastavení.

iphone-14-display-9

Delší výdrž baterie

Co se týče kapacity baterie, tak nové modely iPhonu 14 Pro (Max) oproti předchozí generaci nijak zvlášť nezazářily. Konkrétně se bavíme o kapacitě 3200 mAh u iPhonu 14 Pro, respektive 3095 mAh u iPhonu 13 Pro, a o kapacitě 4323 mAh u iPhonu 14 Pro Max, respektive 4352 mAh u iPhonu 13 Pro Max. I přesto se ale u nových „čtrnáctek“ můžete těšit na delší výdrž baterie. Ptáte se, jak je to možné, když nové model 14 Pro (Max) mají téměř totožné baterie, navíc k tomu always-on displej a výkonnější čip A16 Bionic? Odpověď se skrývá právě v novém čipu, který je sice výkonnější, ale opět také úspornější, takže dokáže pracovat s využitím nižší spotřeby baterie. A funkci always-on se pak stará speciální Display Engine, který taktéž zaručuje snížení spotřeby baterie. Konkrétně Apple uvádí, že bychom se u iPhonů 14 Pro (Max) měli dočkat až o hodinu delší výdrže v porovnání s předchůdci. Rozhodně tedy baterii otestuje a dejte nám vědět, zdali je výdrž reálně o poznání delší.

Dnes nejčtenější

.