Zavřít reklamu

Klávesnice na našich iPhonech je intuitivní a svým způsobem skvělá, na druhou stranu ji však mnoho funkcí oproti konkurenčním klávesnicím chybí. A přitom se nejedná o funkce, které by Apple nezvládl zpracovat – ony už totiž existují, ale jsou k dispozici jen v určitých státech, například v USA apod. Řeč je například o predikci psaných slov, popřípadě o psaní tažením prstem. V iOS 16 však Apple na poli nativní klávesnice přichází s novinkou, která je naštěstí k dispozici pro všechny uživatele na planetě, a to bez rozdílu. Konkrétně se jedná o možnost aktivace haptické odezvy klávesnice, tedy jemných vibrací po stisknutí klávesy.

Jak v iOS 16 aktivovat haptickou odezvu klávesnice

Doposud bylo možné v iOS aktivovat pouze tradiční zvukovou odezvu klávesnice, kterou znají nejspíše všichni uživatelé jablečných telefonů. Vibrační odezvu mají samozřejmě uživatelé telefonů s Androidem k dispozici od pradávna, je ale nutné zmínit, že iPhone nevyužívá klasický vibrační motorek, ale speciálně navržený Taptic Engine, který produkuje vibrace, jež jsou o mnoho příjemnější. Z toho důvodu tak bude haptická odezva klávesnice u iPhonů o mnoho příjemnější, než u konkurence. Takto ji aktivujete:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem iPhonu otevřeli nativní aplikaci Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, sjeďte o kus níže, kde lokalizujte a otevřete Zvuky a haptika.
  • Zde pak sjeďte téměř úplně dolů a rozklikněte kolonku Odezva klávesnice.
  • Nakonec stačí, abyste pomocí přepínače aktivovali možnost Haptika.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem iPhonu s iOS 16 aktivovat haptickou odezvu klávesnice. I nadále je samozřejmě k dispozici také klasická zvuková odezva, takže jak tu haptickou, tak zvukovou odezvu můžete využívat zároveň. Přidání haptické odezvy je něco, po čem uživatelé volali opravdu dlouho – a není se čemu divit. Osobně ji využívám hned od prvního dne vydání beta verze iOS 16 a prakticky okamžitě jsem si na ni zvykl. Poskytuje totiž velmi příjemnou a jemnou odezvu, a nikoliv tvrdé vibrace, které vám rozvibrují celý telefon a ještě půlku paže.

Dnes nejčtenější

.