Zavřít reklamu

watchOS 9 pro veřejnost je konečně tady. Vydání tohoto nového systému jsme se dočkali teprve před několika desítkami minut, a to po boku hlavního systému iOS 16. Někteří z vás už dost možná nový watchOS 9 mají nainstalovaný, jiní jablíčkáři však bohužel musí stále čekat. I přesto, že oproti novému iOS toho systém watchOS 9 moc nového nepřináší, tak stále existují novinky, o kterých byste rozhodně měli vědět. V tomto článku se tak společně podíváme na 5 z nich, abyste byli připraveni.

Lepší sledování cvičení

Ve zbrusu nové aktualizaci watchOS 9 se Apple zaměřil především na vylepšení sledování cvičení. Konkrétně největší změny pocítíte při měření běhu, chůze a ostatních „klasických“ sportovních činností, kde se vám nově zobrazí například informace o tom, jak jste na tom s kroužky aktivity či v jaké se nacházíte tepové zóně. Kromě toho si jablíčkáři budou schopni zobrazit také výkon, převýšení, počet kroků, průměrnou délku jednoho kroku, dobu kontaktu se zemí, vertikální oscilaci a další. A pokud máte rádi triatlon, tj. běh, jízdu na kole a plavání, tak ve watchOS 9 dokáží jablečné hodinky změnu cvičení automaticky zaznamenat a přehodit. Co se týče plavání, tak Apple Watch nově budou schopny detekovat, zdali plavete s kickboardem a rozpoznají také styl plavání. Vášniví plavci pak budou schopni sledovat také skóre SWOLF, které zaznamenává odplavanou vzdálenost, čas a tempo, frekvenci záběrů, a také identifikuje váš plavecký styl.

Vylepšený Spánek

Ještě před nějakou dobou neuměly Apple Watch nativně měřit spánek, a tak jsme museli využívat aplikace třetích stran. Apple se naštěstí ještě včas uvědomil a přišel s výchozí aplikací Spánek, která však zpočátku nesahala řešením ostatních vývojářů ani po kotníky. Jak už to má ale Apple ve zvyku, tak postupně v rámci nových verzí watchOS Spánek neustále vylepšoval a nyní už tak máme před sebou takovou aplikaci, která stojí za to. Ve watchOS 9 se pak nově Spánek naučil zobrazovat jednotlivé fáze spánku, a to bdělost, REM, lehký a tvrdý spánek. Pro zobrazí těchto informací přejděte na Apple Watch do aplikace Spánek, kde už tyto nové informace najdete. K dispozici jsou pak samozřejmě také v aplikaci Zdraví na iPhonu.

Připomínky užití léků

Patříte mezi jablíčkáře, kteří bohužel musí každý den užívat nějaké léky, popřípadě v tom lepším případě vitaminy? Jestliže jste si odpověděli kladně, tak se vám rozhodně bude aktualizace watchOS 9 líbit. Apple totiž myslí i na takové uživatele, a tak do aplikace Zdraví přidal novou sekci s názvem Léky, kde si můžete veškeré léky vložit. Při vkládání si konkrétně nastavíte veškeré podrobnosti, tj. formu léku, společně s časem užívání. Apple Watch, popřípadě iPhone, vám pak bude připomínat, abyste na užití nezapomněli. Pro vložení nových léků je nutné přejít do aplikace Zdraví na iPhone, kde v sekci Prohlížení otevřete Léky, a poté projděte průvodcem. Na Apple Watch pak veškerý přehled zobrazíte v aplikaci Léky.

Nové ciferníky

S příchodem každé nové majoritní verze watchOS přichází Apple se zbrusu novými ciferníky, které by vám rozhodně neměly uniknout. A systém watchOS 9 v tomto případě rozhodně není výjimkou. Pro upřesnění jsme se dočkali přidání mnoha zbrusu nových ciferníků, některé však Apple dokonce také přepracoval. Zkontrolujte si konkrétně ciferníky Metropolitan, Lunární, Hrátky s časem, Astronomie, Portréty a Modulární, ze kterých si určitě vyberete. Výhodou pak bude i vlastnění Apple Watch Series 7 a novějších, které nabízí větší displej a zobrazí tedy více informací. Nové ciferníky si můžete prohlédnout a nastavit na iPhonu v aplikaci Watch, kde dole otevřete Galerie ciferníků.

Ovládání Apple Watch z iPhonu

Je pro vás displej Apple Watch jednoduše malý a některé záležitosti byste raději vyřizovali z většího displeje? Pokud jste si odpověděli kladně, tak pro vás mám skvělý tip z watchOS 9, respektive z iOS 16. Dočkali jsme se totiž funkce, díky které je možné ovládat Apple Watch přímo z displeje iPhonu, na který se bude obrazovka hodinek zrcadlit. Stačí, abyste přešli do Nastavení → Zpřístupnění, kde v kategorii Mobilita a motorika otevřete Zrcadlení Apple Watch. Pak už jen funkci přepínačem aktivujte a vyčkejte, až se Apple Watch s iPhonem spojí. Samozřejmě musí být v dosahu a připojené k Wi-Fi. Zároveň je důležité zmínit, že tuto funkci využijete jen na Apple Watch Series 6 a novějších s watchOS 9.

Dnes nejčtenější

.