Zavřít reklamu

Když Apple na začátku letoška světu oficiálně oznámil, že začne prodávat náhradní díly pro své produkty, aby si je mohli uživatelé doma sami opravovat bez ztráty záruky, nejednoho jablíčkáře tím extrémně potěšil. Nadšení však záhy opadlo, když svět zjistil, jak vysoké ceny náhradních dílů jsou. Celému opravnému programu navíc nyní nasadil Apple další absurdní nálepku, tedy alespoň podle odborníků z iFixit. 

Počínaje tímto týdnem začal Apple kromě distribuce originálních náhradních dílů pro iPhony distribuovat taktéž náhradní díly pro Macy a to se všemi potřebnými manuály a nástroji. Odborníci z iFixit si však všimli toho, že některé postupy pro opravu a výměnu komponentů jsou minimálně dost zvláštní a uživatelsky velmi náročné na čas. Za příklad dávají výměnu baterie zařízení, kterou Apple uživatelům neumožňuje vyměnit stylem kus za kus, ale v rámci programu je instruuje k tomu, aby si koupili celý horní díl MacBooku a vyměnili tedy de facto kvůli baterii půl jeho šasi. Tento úkon vychází jednak na 527 dolarů (v případě 14” MacBooků Pro), ale hlavně k němu dostanete i 167stránkový manuál, podle kterého máte postupovat, přičemž pokud nebude dodržen, automaticky přicházíte o záruku. Podmínky Applu jsou tedy v tomto směru naprosto extrémní. 

Ačkoliv Apple sám na svém webu uvádí, že samostatná náhradní baterie bude k dispozici někdy v budoucnu, je dost dobře možné, že na naskladnění tlačit nebude, ale raději nechá celou záležitost vyšumět, jelikož je pro něj domácké opravování produktů nevýhodné. Ostatně, přesně kvůli tomu jsou ceny přímo u něj, potažmo v autorizovaných servisech buď stejné nebo kolikrát nižší, než na kolik vyjde domácká oprava daného zařízení. Celý program je tedy spíše jakousi snahou splnit americké zákony v čele s právem na opravu produktu. 

Dnes nejčtenější

.