Zavřít reklamu

Jak šetřit data je postup, který hledá i v dnešní době mnoho uživatelů iPhonu. A není se čemu divit, jelikož jsou mobilní data i nadále relativně drahá, tedy pokud se podíváme na ceny v zahraničí. Už několikrát nám bylo slíbeno, že se mobilní data zlevní, bohužel k tomu ale stále nedošlo a nejspíše ani nedojde. Uživatelé si tak málokdy mohou dovolit neomezená data, popřípadě data s vysokým limitem, takže se spoléhají na to, že se jednoduše vlezou do malého limitu a bohužel se musí omezovat. Naštěstí iPhone dokáže s šetřením dat celkem dobře pomoci a v tomto článku se podíváme na 5 tipů na tohle téma.

Asistent Wi-Fi

Operační systém iOS má ve svých útrobách zabudovanou jednu funkci, o které mnoho uživatelů nemá ani nejmenší tušení. A není se čemu divit, jelikož je relativně dobře skrytá a svým způsobem se jedná o naprostého strašáka. Tato funkce, která je nativně zapnutá, vás totiž dokáže automaticky a bez vědomí přepojit z Wi-Fi na mobilní data, tedy pokud se Wi-Fi stane nestabilní či pomalou. Na horších Wi-Fi tak nevědomky můžete používat mobilní data. Pro vypnutí zmíněné funkce přejděte do Nastavení → Mobilní data, kde úplně dole přepínačem deaktivujte Asistent Wi-Fi.

Režim malého objemu dat

V případě, že máte aktivní malý datový balíček, tak je v iOS k dispozici funkce, která je určená přesně pro vás. Tato funkce má název Režim malého objemu dat, a jak už název napovídá, tak počítá s tím, že máte aktivní malý datový balíček. Proto se po aktivaci provede několika přizpůsobení nastavení, které zaručí co možná nejnižší spotřebu mobilních dat. Pro aktivaci této funkce, která prakticky udělá vše za vás, stačí přejít Nastavení → Mobilní data → Volby dat, kde aktivujte Režim malého objemu dat.

Aktualizace na pozadí

Některé aplikace mohou na pozadí, bez vědomí uživatele, aktualizovat svá data a obsah. Pocítit to můžete například u aplikací sociálních sítí, popřípadě u aplikací na počasí. Díky aktualizací na pozadí máte jistotu toho, že kdykoliv do těchto aplikací přijdete, tak pro vás bude ihned připraven nejnovější obsah, bez čekání. Aktualizace na pozadí ale mimo Wi-Fi samozřejmě spotřebovává mobilní data, každopádně naštěstí lze funkci omezit, anebo úplně vypnout. Učiníte tak v Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí, kde buď sjeďte níže a proveďte deaktivaci u aplikací, anebo nahoře vypněte funkci úplně.

Stahování aktualizací

Pokud chcete zajistit, že budete při využívání vašeho zařízení v bezpečí, tak je nutné pravidelně aktualizovat, a to jak systém, tak i aplikace. Jednotlivé aktualizace se mohou vyhledávat a případně stahovat i při využívání mobilních dat. Co se týče aktualizací iOS, tak se vás vždy před stažením systém zeptá, zdali může mobilní data využít. Stahování aktualizací aplikací přes mobilní data pak můžete vypnout v Nastavení → App Store, kde v sekci Mobilní data proveďte deaktivaci funkce Automatická stahování.

Vypnutí mobilních dat u aplikací

Chcete-li zajistit nulovou spotřebu mobilních dat, musíte je vypnout. To ale samozřejmě není řešení. Na druhou stranu ale může být řešením částečné vypnutí mobilních dat, a to u vybraných aplikací. Pokud byste chtěli u některých aplikací přístup k mobilním datům odepřít, tak stačí, abyste přešli do Nastavení → Mobilní data. Zde pak sjeďte níže k seznamu a aplikací a u těch, u kterých chcete přístup k mobilním datům odepřít, přepněte přepínač do neaktivní polohy.

Dnes nejčtenější

.