Zavřít reklamu

Apple představil své nové operační systémy již před více než dvěma měsíci – konkrétně se jedná o iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto systémy jsou aktuálně k dispozici v rámci beta verzí pro vývojáře i veřejnost. Pokud je testujete, tak jistě víte, že aktuálně jsou venku již páté vývojářské beta verze s tím, že v každé jedné nové beta verzi přichází Apple s novinkami, které jsme nečekali. V tomto článku se proto společně podíváme na 5 novinek v iOS 16 beta, které nebyly dostupné při vydání vůbec první beta verze a Apple je nečekaně dodal v pozdějších verzích.

Režim blokování

Ve třetí vývojářské beta verzi iOS 16 dorazil zcela bez ohlášení speciální Režim blokování. Tento režim je určený především pro ve společnosti významné a důležité osoby, které chtějí zajistit co možná největší bezpečnost při využívání iPhonu. Pokud totiž Režim blokování aktivujete, tak se omezí přístup k většině funkcím jablečného telefonu, díky čemuž se zamezí možnému vládnímu šmírování či odcizení dat, což je v některých zemích světa na denním pořádku. Režim blokování lze aktivovat v Nastavení → Soukromí a zabezpečení → Režim blokování.

Zobrazení hesel Wi-Fi

Mezi jednu ze skvělých funkcí, která byla neohlášená a přišla již v první beta verzi iOS 16, patří možnost zobrazení hesel Wi-Fi sítím. Pravdou ale je, že původně si uživatelé mohli zobrazit hesla pouze k té Wi-Fi síti, ke které byli připojeni, popřípadě k ostatním známým sítím v dosahu. V rámci třetí beta verze iOS 16 však přišel Apple s lehkým přepracováním a dal uživatelům možnost zobrazit hesla k veškerým známým Wi-Fi sítím, bez nutnosti toho, aby byly v dosahu. Stačí přejít do Nastavení → Wi-Fi, kde vpravo nahoře klepněte na Upravit, a poté na ikonu  u konkrétní sítě.

Úprava a mazání zpráv

Stejně jako v případě zobrazení hesel k Wi-Fi sítím je od první beta verze iOS 16 k dispozici úprava a mazání zpráv v iMessage. Tuto funkci dokonce Apple představil přímo v rámci prezentace, takže se nejedná o nic skrytého. Z počátku uživatelé mohli zprávy upravovat a mazat 15 minut po odeslání a nebylo možné zobrazit historii úprav zprávy. Ve čtvrté beta verzi však Apple přišel se změnou. Úpravy je i nadále možné provádět 15 minut od odeslání, avšak smazat zprávu mohou uživatelé už jen do 2 minut od odeslání. Navíc k tomu je možné zobrazit historii úprav s až 5 předchozími zněními zprávy. K těmto opatřením došlo z důvodu bezpečnosti a obav o zachování kontextu konverzací.

Kopírovat a smazat u snímků obrazovky

V páté beta verzi iOS 16 přišel Apple s novou funkcí, která potěší především uživatele, kteří na denním pořádku využívají snímky obrazovky. Pokud se mezi ně řadíte a nedělá vám problém pořizovat denně desítky snímků obrazovky, tak jistě víte, že dokáží udělat nepořádek v knihovně fotek a zároveň pěkně zahltit úložiště. Nově je však k dispozici možnost, kdy si můžete právě pořízené snímky obrazovky rovnou zkopírovat do schránky s tím, že nedojde k jejich uložení a vy je stále můžete jednoduše kamkoliv vložit a sdílet. Pro využití této funkce stačí pořídit snímek obrazovky, poté klepnout vlevo dole na jeho miniaturu, poté stisknout Hotovo vlevo nahoře a z menu vybrat Kopírovat a smazat.

Procentuální ukazatel stavu baterie

Prozatím snad nejdiskutovanější změna přišla v páté beta verzi iOS 16, a pokud se o beta verze zajímáte, nejspíše už víte, o čem je řeč. Konkrétně mluvíme o procentuálním ukazateli stavu baterie v horní liště, jehož zobrazení je možné aktivovat u iPhonů s Face ID, potažmo s výřezem. Doposud uživatelé museli pro zjištění stavu baterie na těchto novějších jablečných telefonech otevírat ovládací centrum. A proč je tato funkce tak diskutovaná? Primárně není k dispozici na iPhone XR, 11, 12 mini a 13 mini, navíc k tomu je chování ukazatele po aktivaci ne úplně ideální, jelikož se sice zobrazí procenta, ale nedochází i nadále ke grafickému znázornění úbytku baterie, což některým uživatelům dělá problém. Procentuální ukazatel stavu baterie lze aktivovat v Nastavení → Baterie, kde aktivujte funkci Stav baterie.

Dnes nejčtenější

.