Zavřít reklamu

Žijeme v moderním světě, ve kterém nám technologie mohou pomoci s ledasčím. Ať už se jedná o zjednodušení práce, zábavu či cokoliv jiného, život bez technologií by byl prostě a jednoduše složitější. A navíc k tomu všemu, v některých případech vám technologie mohou život dokonce zachránit – je ale nutné být připraven. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 funkcí iPhone, které vám mohou zachránit život.

Vyvolání tísně SOS

Čísla tísňové linky zná naprosto každý – 150 pro hasiče, 155 pro záchrannou službu, 158 pro policii a 112 pro integrovaný záchranný systém. Ne ve všech případech je ale možné iPhone odemknout a potřebné číslo vytočit. I na tohle Apple myslel, a tak do iPhonů přidal vícero způsobů pro alternativní vytočení IZS. Ve výchozím nastavení stačí podržet boční tlačítko s tlačítkem hlasitosti, a poté přejet po posuvníku Tíseň SOS. Každopádně lze Tíseň SOS vyvolat také podržením či pětinásobným stisknutím bočního tlačítka, což můžete aktivovat v Nastavení → Tíseň SOS.

Zdravotní ID

V každém iPhonu, a také v Apple Watch, si můžete nastavit své Zdravotní ID. Jedná se o speciální kartu, do které můžete vyplnit všemožné osobní a zdravotní informace, tj. jméno a příjmení, váha, výška, jazyk, krevní skupina, alergie, léky, nouzové kontakty a mnoho dalšího. Zdravotní ID nastavíte v Nastavení → Zdraví → Zdravotní ID, kde klepněte vpravo nahoře na Upravit. Na Apple Watch se pak Zdravotní ID může zrcadlit z iPhonu.

Kompas

Málokdo ví o tom, že součástí iPhonu je také vestavěný Kompas, který vám může posloužit hlavně v extrémních situacích, když se ocitnete na neznámém místě a kompletně bez signálu. Kompas v iPhonu využívá magnetometr, což je přístroj na měření velikosti a směru magnetické indukce nebo magnetického momentu, díky kterého dokáže rozpoznat magnetické pole Země. Právě díky magnetometru je možné aplikaci Kompas využívat i kompletně offline. Pro co nejlepší přesnost je nutné, abyste iPhone položili na rovný podklad. A ideálně byste měli mít pořádně nakoukaný Boj o přežití s Bearem Gryllsem.

kompas ios iphone

Google Maps offline

Kromě toho, že můžete v offline režimu využít aplikaci Kompas, tak byste měli vědět o tom, že je takto možné používat i Google Maps. V tomto případě je ale nutné, abyste se předem připravili na místě, kde je k dispozici připojení k internetu. Do aplikace Google Maps je totiž možné stáhnout mapy pro offline použití, a to předem vybrané oblasti. Pro stažení klepněte vpravo nahoře v aplikaci na váš profil, a poté přejděte do Offline mapy. Zde pak stačí klepnout na Vyberte svou vlastní mapu, vybrat si oblast a klepnout na Stáhnout. 

Sdílení polohy

Součástí jablečných systémů je aplikace Najít, v rámci které můžete sledovat polohu lidí, zařízení a předmětů. Mnoho uživatelů bere tuto aplikaci, co se týče sledování lidí, svým způsobem za šmírovací. Upřímně ale takovým uživatelům úplně nerozumím, protože sdílení polohy neznamená, že vás ostatní uživatelé automaticky šmírují. Osobně sdílím navzájem polohu s rodinou a blízkými přáteli především pro zjednodušení života. Pokud někde máme sraz, nemusíme se ptát, kde kdo je, a po dostavení se do cíle nemusíte pořád myslet na to, abyste svou polovičku informovali o tom, že jste dojeli v pořádku. A v neposlední řadě vám dokáže sdílení polohy zachránit život například pokud se ztratíte, anebo pokud nedejbože dojde k něčemu horšímu. Sdílení polohy zapnete v Nastavení → váš profil → Najít → Najít iPhone.

Dnes nejčtenější

.