Zavřít reklamu

Válka mezi iPhony a telefony s operačním systémem Android je neustále aktivním tématem a rozhodně to na mír v blízké době nevypadá. Uživatelé jednotlivých telefonů se mezi sebou neustále dohadují v tom, jestli je lepší iPhone, anebo Android. Odpověď na tuto otázku vám neposkytneme, protože neexistuje – každé zařízení má své silné a slabé stránky. Každopádně se společně můžeme podívat na 5 věcí, které prokazatelně umí lépe iPhone oproti telefonům s Androidem. Vrhněme se přímo na věc.

Prvotní nastavení

Pokud si pořídíte nový iPhone, tak je jeho prvotní nastavení nesmírně jednoduché. V případě, že jste ještě iPhone nikdy nevlastnili, tak si vytvoříte svůj účet Apple ID, který pak ve všech případech spojených s Applem využíváte. Následně si projdete pár základních nastavení a je hotovo. A v případě, že už iPhone máte, a přecházíte na nový model, tak se nemusíte starat prakticky o nic a vše proběhne automaticky. Oproti tomu, na Androidu je nutné využít Google účet, následně se přihlásit k účtu výrobce telefonu apod. Zkrátka, prvotní nastavení telefonu s Androidem je prostě o dost složitější, než v případě iPhonu.

Vestavěné funkce a aplikace

Každý operační systém má k dispozici několik předinstalovaných aplikací. Co se týče iPhonu, tak se jedná o aplikace, které reálně většina uživatelů aktivně využívá a nemají důvod sahat po konkurenčních aplikacích. V případě telefonů s Androidem už to však tak jednoduché není. Někteří výrobci totiž nevhodně upřednostňují své vlastní aplikace, které jsou v systému předinstalované. V některých případech dokonce můžete mít i předinstalované všemožné hry a další nepotřebný a otravný software, který navíc ani nemusí jít odstranit – těmto aplikacím se říká bloatware. Nativní aplikace od Applu toho navíc umí o mnoho více.

domovská stránka iphone ios

Perfektní ekosystém

Když už jsem na předchozí stránce nakousl ty nativní aplikace, tak bych se chtěl také věnovat ekosystému. Právě kvůli němu je Apple tak moc oblíbený a neexistuje výrobce, který by mu mohl v tomto ohledu konkurovat. Veškerá Apple zařízení jsou mezi sebou stoprocentně propojená – ať už se jedná o poznámky, připomínky, fotky, webové panely či cokoliv jiného, tak vždy máte jistotu, že veškerý obsah budete mít k dispozici na všech vašich zařízeních. I Google samozřejmě nabízí ekosystém, avšak Apple je v tomto ohledu jednoduše mílovými kroky napřed. Ne nadarmo se říká, že jakmile jednou do Apple světa vkročíte, tak už se ven nedostanete.

Haptická odezva

Tohle rozhodně musí uznat naprosto každý uživatel, ať už vlastníte iPhone, anebo Android. Jablečné telefony mají prostě a jednoduše mnohonásobně lepší haptickou odezvu, chcete-li vibrace. Pokud máte iPhone, tak se o haptickou odezvu stará tzv. Taptic Engine, což je speciální hardware, který se stará o dodávání příjemných a typických vibrací. U telefonů s Androidem je haptická odezva prostě a jednoduše obyčejná a dodává ji klasický vibrační motorek v útrobách. Zatímco využívání vibrací na telefonech s Androidem je spíše nechtěné, tak u iPhonu je tomu přesně naopak a uživatelé haptickou odezvu využívají všude, kde je to jen možné.

iPhone 8 taptic engine teardown inside

Bezpečnost při používání aplikací

Zatímco iPhone je uzavřený, tak telefony s Androidem naopak otevřené. To má v různých ohledech pozitivní i negativní vliv. Pokud se zaměříme na bezpečnost, tak je na tom rozhodně stokrát lépe právě iPhone. Na ten je totiž možné stahovat aplikace pouze z App Store, kde se dostanou jen ty aplikace, které jsou ověřené. Samozřejmě i zde existuje bezpečnostní riziko, je ale menší než u Androidu, kde je možné aplikace stahovat nejen z Google Play, ale také kdekoliv z webu, což je veliké riziko. Na druhou stranu ale tedy mají uživatelé Androidů větší volnost. Navíc je nutné zmínit, že v iOS pracují aplikace v režimu sandbox, takže nemají přístup k sobě navzájem a k jádru systému, takže nemůže dojít k zavirování.

Dnes nejčtenější

.