Zavřít reklamu

V případě, že vlastníte iPhone 11 a novější, tak máte k dispozici při focení noční režim. Prostřednictvím něj je možné, jak už název napovídá, lépe pořizovat fotografie v noci, popřípadě v jakýchkoliv jiných podmínkách se špatným světlem. Noční režim se při focení aktivuje automaticky, pokud systém rozezná, že je světlo nedostačující. Podle toho, jak moc špatné světelné podmínky jsou, se nastaví delší čas závěrky, a poté dojde ještě k softwarovému vylepšení snímku. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů a triků pro noční režim na iPhone, které se vám budou hodit.

Trpělivost přináší růže

Pořídili jste si před nedávnem novější iPhone, který umí pořizovat snímky s využitím nočního režimu, a zjistili jste, že výsledné fotografie nejsou vůbec pěkné? Pokud jste si odpověděli správně, tak pro vás mám jeden důležitý tip – buďte trpěliví. Abyste totiž byli schopni pořizovat pěkné fotografie s využitím nočního režimu, tak to bude chtít chvíli cviku. Mnoho uživatelů, které osobně znám, mělo s využíváním nočního režimu zpočátku problémy. Rozhodně se tedy po pár nevydařených snímcích nevzdávejte a foťte dál, abyste noční režim více pochopili a mohli se následně chlubit krásnými snímky.

Sáhněte po stativu

Jak jsem zmínil na předchozí stránce, tak při využití nočního režimu se nastaví delší čas závěrky. Během této doby je nesmírně nutné, aby se váš iPhone ideálně vůbec nehýbal a zůstal na jednom místě. Pokud s ním pohnete, způsobí to rozmazání a zhoršení kvality výsledného snímku. Jestliže tedy dopředu víte, že budete něco v noci fotit, rozhodně uděláte dobře, když si s sebou sbalíte stativ. Ten pak můžete na místě jednoduše rozložit, vložit do něj iPhone a fotit v nočním režimu s tím, že se iPhone ani nehne. Výsledné snímky pak budou o dost lepší.

Stativy pro iPhone koupíte zde

Držte pevný postoj

Nemáte k dispozici stativ a nechcete do něj investovat? Pokud patříte mezi občasné fotografy, tak to chápu, v opačném případě byste ale tohle rozhodnutí měli ještě zvážit. Jestliže definitivně stativ nechcete, tak je pořád nutné, abyste iPhone při focení v nočním režimu drželi prakticky nehybně. O určité pohlcení otřesů se stará optická stabilizace, kterou iPhony disponují, nedokáže však pohltit úplně vše. Při focení tak zkuste vyhledat třeba nějakou zídku, o kterou byste iPhone mohli opřít. Popřípadě, pokud zídka ani nic podobného v okolí není, tak držte pevný postup a zkuste se zapřít loktem o tělo, abyste otřesy minimalizovali a snímek mohl vypadat dobře.

iphone-fotoaparat

Světlo je pořád důležité

Některé uživatelé si noční režim představují spíše jako noční vidění, tedy že i v té největší tmě bude možné pořizovat snímky jako ve dne. Tohle ale rozhodně není pravda, a pokud chcete v nočním režimu pořídit dobrou fotku, tak je pořád alespoň minimální světlo nutné. Po dobu času závěrky totiž dopadá na obrazový senzor světlo a čím více světla se na něj dostane, tak tím světlejší a lepší kvalita snímku v nočním režimu bude. Neočekávejte tedy, že pokud budete fotit někde ve sklepě, anebo ve tmě uprostřed lesa, tak že budou výsledné snímky použitelné.

Vlastní nastavení

Jak už jsem zmínil, tak se noční režim dokáže aktivovat automaticky v případě, že systém zjistí, že je okolní světlo k pořízení klasické fotografie nedostačující. Následně dojde k automatickému určení času závěrky a kompletnímu nastavení fotoaparátu tak, aby to pro uživatele bylo nejjednodušší a nemusel nic měnit. V některých případech se systém trefí a provede správné nastavení, v jiných zase nikoliv. Pokud už jste ve focení sběhlí, tak byste měli vědět o tom, že si ve Fotoaparátu můžete čas závěrky při focení v nočním režimu nastavit ručně. Nejedná se o nic složitého – po aktivaci nočního režimu klepněte na jeho ikonu s nastaveným časem uzávěrky vlevo nahoře a nakonec si níže pomocí posuvníku čas závěrky ručně nastavte.

Dnes nejčtenější

.