Zavřít reklamu

Apple představil zbrusu nový a přepracovaný 24″ iMac s čipem Apple Silicon již před několika dlouhými měsíci. Za tu dobu čipy Apple Silicon ještě o velký kus pokročily, dokonce už je nyní na světě první čip M-series druhé generace včetně čipů pro profesionály. Bohužel však zároveň Apple ukončil prodeje iMacu Pro a prozatím nový model nepředstavil. Spekulovalo se o tom, že nový iMac Pro už nikdy nepřijde, a že jej nahradil Mac Studio se Studio Display, každopádně v posledních dnech se zase mluví o tom, že Apple na novém iMacu Pro přece jenom pracuje. Pojďme se proto společně podívat na 5 věcí, kterých bychom se u něj měli dočkat.

Tmavé zbarvení

Apple u nového 24″ iMacu přišel s velmi kontroverzí změnou, která se týká vzhledu. Konkrétně si zákazníci mohou tento stroj pořídit v až sedmi různých barvách s tím, že přední strana, potažmo rámečky okolo displeje, mají bílou barvu. 24″ iMac je však určen pro obyčejné uživatele a případně rodiny, což je hlavní důvod tohoto rozhodnutí. U nového iMacu Pro takto Apple zcela jistě experimentovat nebude a přijde s klasickým tmavým zbarvením, popřípadě s barvami, které jsou typické pro jablečné počítače s Pro v názvu. Buď tedy bude k dispozici jedna tmavá verze, anebo stříbrná a vesmírně šedá.

Kvalitní displej

Stejně jako nové MacBooky Pro by měl i chystaný iMac Pro přijít se zbrusu novým a kvalitním displejem, který bude využívat technologii mini-LED. Díky tomu získají uživatelé světlejší barvy, tmavější černou a vylepšené HDR. Počítá se samozřejmě i s technologií ProMotion, tedy adaptivní obnovovací frekvencí s až 120 Hz. Zároveň nesmíme zapomenout ani na úhlopříčku displeje, která zcela jistě nebude pouhých 27″ jako u minulého iMacu Pro, a to i vzhledem k 24″ iMacu. Očekává se obrazovka o úhlopříčce 32″, tedy stejně jako Pro Display XDR.

Výkonný čip…

Neočekává se, že bychom se nového iMacu Pro dočkali někdy v dohledné době, a tak automaticky padá i to, že by u něj Apple využil některý z čipů M1 či M2. Konkrétně je velmi pravděpodobné, že nový iMac Pro nabídne jako jeden z prvních čipy ze série M3, konkrétně by se mělo jednat o čipy M3 Pro či M1 Max. Co se týče nejvýkonnějšího budoucího čipu M3 Ultra, tak u toho zatím samozřejmě visí otazníky. Samozřejmě je prozatím složité určit, kolik jader CPU a GPU by tyto čipy měly mít, vzhledem k tomu, že prozatím nejsou „venku“ ani čipy M2 Pro a M2 Max. Jisté ale je, že se bude jednat o nesmírně výkonné stroje, které budou pro profíky jako dělané.

apple m3 čip

…a vysoká operační paměť

Hlavní čip jde samozřejmě ruku v ruce s operační pamětí. U nového čipu M2 jsme se stali svědky toho, že Apple oproti M1 přišel s rozšířenou kapacitou RAM, a to až na 24 GB – a lze očekávat, že takto bude operační paměť neustále stoupat. V základní konfiguraci by mohl iMac Pro s M3 Pro startovat na zhruba 32 GB operační paměti, k dispozici by pak ale mohly být také vyšší konfigurace s 64 GB či 128 GB operační pamětí, která rozhodně vystačí většině profesionálům.

Vydání a cena

Jak už jsem napověděl výše, tak nového iMacu Pro bychom se dle spekulací a využitých čipů měli dočkat v roce 2023. Tento rok mimo jiné potvrzují i největší leakeři, kteří působí ve světě Applu. Co se pak týče cenovky, tak je nutné zmínit, že se jedná o profesionální zařízení, které si pořídí jen kompetentní jedinci. Startovací cena by se mohla pohybovat někde okolo 100 tisíc korun, prozatím je ale těžké jakkoliv cenu určit, rozhodně nás proto neberte za slovo.

Dnes nejčtenější

.