Zavřít reklamu

Apple má poměrně často ve zvyku chlubit se tím, jak ekologicky smýšlející společností je a že se k této ideologii snaží dotlačit i své dodavatele. Jeden by tak řekl, že jakákoliv podpora drancování přírody je z jeho strany naprosto vyloučená, jelikož by přes jeho kontrolní mechanismy zkrátka nemohla projít. Brazilské noviny Repórter Brasil nicméně tvrdí nyní opak. 

Novinářům z výše zmíněných novin se konkrétně podařilo získat přístup k dokumentům nelegálních těžařských společností, které na území Brazílie těží v zakázaných oblastech zlato, čímž je devastují. Jedná se jen pro představu například o Amazonský prales, který tyto společnosti odlesňují a zamořují jeho spodní i horní vody rtutí, která se při těžbě zlata využívá. A právě se dvěma těmito společnostmi měl mít Apple, Google, Microsoft či Amazon uzavřené smlouvy na nákup zlata. Nákupy měly probíhat v letech 2020 až 2021 s tím, že už v té době byly těžební společnosti jednak vyšetřovány brazilskými úřady kvůli nelegální těžbě přírodních zdrojů, ale taktéž byly obviněny z poškozování životního prostředí. 

Pokud se zprávy brazilských novin potvrdí, pro Apple se bude jednat o extrémně špatnou reklamu. Spolupráce s nelegálními těžařskými společnosti totiž neznamená jen podporu drancování deštného pralesa, ale třeba také podporu násilí na domorodých obyvatelích, kteří jsou právě těžaři v poslední době velmi často napadáni ve snaze vyhnat je z jejich domovů, které se nachází na nalezištích zlata. Vzhledem k závažnosti nařčení se dokonce Apple už i odhodlal k prvnímu oficiálnímu vyjádření, ve kterém však uvedl jen to, že s jednou z těchto těžařských společností již nespolupracuje, přičemž o druhé nepadlo ve vyjádření ani slovo. Zároveň zopakoval své cíle ve formě ochrany životního prostředí. Jak se bude celá zápletka vyvíjet nadále nicméně ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.