Zavřít reklamu

Jednou z největších novinek nedávno představeného iOS 16 je bezesporu výrazně přepracovaná aplikace Domácnost pro ovládání chytrého příslušenství s podporou HomeKitu. S odstupem času se však ukazuje, že upgrade nespočívá jen ve vylepšení designu aplikace jako takové, ale dokonce i v její funkčnosti, která se nyní dostane na zcela novou úroveň. Děkovat za to můžeme hlavně čipům U1. 

Čipy U1 sloužící pro přesnou lokalizaci v prostoru jsou v současnosti Applem využívány primárně pro detekci AirTagů uživateli, ale třeba také pro předávání přehrávané skladby z HomePodu na iPhone a naopak. Využití tohoto prvku nicméně již brzy výrazným způsobem naroste, jelikož výrobce čipů Qorvo oficiálně oznámil, že díky novinkám v iOS 16 je možné čipy U1 využívat pro spouštění akcí v reálném čase na základě vaší přesné polohy. Jinými slovy, máte-li HomeKit v současnosti nastavený například tak, aby se určitá světla rozsvítila po vašem příchodu domů, místo nynějšího využívání GPS bude pro tyto účely možné využívat čipy U1 a tím tedy vše extrémním způsobem zpřesnit. Namísto okruhu desítek metrů se totiž rázem bavíme o okruhu jednotek metrů.

Nová funkcionalita zní sice naprosto skvěle, samozřejmě však skrývá háček. Aby totiž byla využitelná, musí logicky jak Apple zařízení, tak hlavně chytrá elektronika disponovat čipem U1, což je v současnosti problém, jelikož nic takového zkrátka neexistuje. Abyste si tedy mohli výhody U1 užít naplno, nezbude ve výsledku nic jiného než upgradovat vaší stávající chytrou domácnost na produkty s podporou U1, což se samozřejmě promítne do peněz. Komfort ale vzroste víc než dost. 

Dnes nejčtenější

.