Zavřít reklamu

Rusko v minulých dnech uvedlo, že bude pokutovat společnost Apple za porušení antimonopolních zákonů země a za zneužití své dominantní pozice na trhu obchodů s aplikacemi. Důvod je pak podle Ruska jednoduchý. Apple zakazuje vývojářům aplikací pro iOS informovat uživatele aplikací o možnosti platit za nákupy v rámci aplikace nebo předplatného mimo App Store a použít tak alternativní platební metody.

Podle federálního antimonopolního úřadu v Rusku dojde k uložení pokuty, která bude založena na obratu Applu, jehož výše bude určena během vyšetřování. Není to poprvé, co Rusko žaluje Apple kvůli porušování antimonopolních pravidel. A i když není Rusko v posledních měsících zrovna populární, je potřeba objektivně uvést, že s porušováním antimonopolních pravidel nemá problémy jen tato země. Nedávno podobný případ řešili v Holandsku, kde bylo Applu nařízeno, že musí uživatele seznámit s možností koupit předplatné nebo in-app nákupy i mimo App Store.

Na druhou stranu je zajímavé, že Rusko se svojí vlastní žalobou na Apple přišlo v době, kdy je uprostřed války s Ukrajinou, kterou nadnárodní společnosti podpořily a nechyběl při tom ani Apple, který přestal nabízet své produkty a služby v Rusku. Uživatelé v Rusku nemohou aktuálně používat Apple Pay a není možné si legálně produkty Apple zakoupit.

Minulý týden pak dostal Apple pokutu 2 miliony rublů, což je částka, kterou Apple vydělá výrazně rychleji, než vy dočtete tuto větu. Pokuta se týkala odmítnutí Applu ukládat uživatelská data na iCloud na území Ruska. Agentura Reuters uvedla, že Rusko v posledních měsících čím dál tím víc sankciuje technologické společnosti a Kreml se snaží mít větší kontrolu nad online světem.

Dnes nejčtenější

.