Zavřít reklamu

iPhone 14 fotoaparát je jednou z nejvíce diskutovaných součástí chystaného jablečného telefonu, kterého se tradičně s největší pravděpodobností dočkáme letos v září. Pokud se zpětně podíváme na fotoaparáty iPhonů, tak zjistíme, že se rozhodně určitými způsoby posunuly vpřed, nějaké extra závratné změny však nepřišly. A právě to by se mělo změnit s příchodem nových iPhonů 14 (Pro), které přijdou s většími vylepšeními, které rozhodně budou stát za to. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 věcí, které očekáváme od fotoaparátu iPhonu 14 (Pro).

Větší rozlišení senzoru

Již po dobu několika dlouhých let využívá Apple u svých iPhonů fotoaparáty, které mají rozlišení 12 MP. I přesto, že konkurence mnohdy nabízí rozlišení nesčetněkrát větší, tak se jablečné telefony v testech fotoaparátů telefonů neustále drží na prvních příčkách. V některých případech už však 12 MP senzor jednoduše dostačovat nemusí, a tak se Apple u iPhonů 14 nejspíše konečně u klasického širokoúhlého objektivu rozhodne pro nasazení většího senzoru s rozlišením 48 MP. Tento hlavní objektiv je již delší dobu u klasických a Pro modelů stejný, a pokud se tohoto bude Apple držet, tak tento 48 MP fotoaparát nabídne jak iPhone 14 (Max), tak iPhone 14 Pro (Max). Objevují se ale spekulace o tom, že klasické „čtrnáctky“ možná nabídnou stejný 12 MP fotoaparát jako aktuální generace a 48 MP hlavní fotoaparát bude dominantou modelů Pro.

iPhone 14 Pro

Natáčení až v 8K

S využitím senzoru s rozlišením 48 MP by došlo k odstranění všech omezení a iPhone by tak konečně mohl být schopný prostřednictvím hlavního fotoaparátu natáčet až v rozlišení 8K. Pravdou je, že tuto funkci mnoho z nás vůbec nevyužije, jelikož je nutné mít tak kvalitní záznam ve vysokém rozlišení kde přehrát. Nutno však zmínit, že takový Samsung přišel s videem v 8K rozlišení již u modelu Galaxy S20, který je starý dva roky. I přesto však iPhony nadále nosí korunku za nejlepší kvalitu videa u chytrých telefonů, rozlišení tedy rozhodně není vším. iPhony 13 (Pro) aktuálně jako jediné nabízí natáčení ve 4K při 60 FPS s podporou Dolby Vision, takže lze očekávat, že tomu bude stejně i u 8K videa, které tak sice oproti konkurenci přijde později, ale bude vysoce kvalitní.

Lepší noční fotografie

Čím více pixelů je schopen senzor vyprodukovat, tak tím menší ve finále tyto pixely jsou. To vyvolává obavy o tom, jak dobře bude senzor schopen pojímat světlo. To by tedy mohlo mít za následek vytváření horších fotografií ve špatných světelných podmínkách, potažmo při využití nočního režimu. I na tohle by však měl Apple s největší pravděpodobností myslet a při focení ve špatných světelných podmínkách bude zařízení využívat metodu s názvem pixel binning. Tato metoda by konkrétně u 48 MP fotoaparátu spojila pixely do skupin po čtyřech, ze kterých by se pak vytvořil pixel jeden velký pixel. To znamená, že by noční fotky byly v rozlišení 12 MP a nabízely by skvělou kvalitu.

Automatické ostření vepředu

Změny na poli fotoaparátů by u iPhonů 14 (Pro) neměly přijít pouze vzadu, ale také vepředu. Podle dostupných spekulací by měl přední fotoaparát iPhonů další generace vůbec poprvé přijít s automatickým ostřením a lepší světelností s clonovým číslem f/1.9. Díky nižšímu clonovému číslu dokáže objektiv pojmout více světla, zároveň tím ale dochází k většímu rozmazání objektů v pozadí. Pokud tedy Apple u chystaných „čtrnáctek“ přijde s lepším předním fotoaparátem, nejspíše nabídne také automatické ostření.

Klasický počet fotoaparátů

V některých konceptech jste si mohli všimnout iPhonů 14 Pro, které disponovaly až čtyřmi různými objektivy. Nic takového se však na 99 % nebude konat. iPhony 14 Pro (Max) se zcela jistě budou i nadále chlubit třemi objektivy, konkrétně širokoúhlým, ultra-širokoúhlým a teleobjektivem, chybět pak nebude samozřejmě LiDAR. Klasická verze v podobě iPhone 14 (Max) pak nabídne dva objektivy, a to širokoúhlý a ultra-širokoúhlý. O portrétní fotografie se tak v tomto případě nebude starat objektiv, ale software. Dá se tedy říct, že na poli počtu objektivů se letos u jablečných telefonů nic nezmění.

Dnes nejčtenější

.