Zavřít reklamu

Nestává se příliš často, že by si Apple jen pár týdnů po představení nového systému usmyslel odhalení další novinky pro něj. Přesto se tak však před pár minutami stalo a co víc – jedná se o novinku s potenciálem pozitivně měnit lidské životy. Řeč je konkrétně o zbrusu novém režimu uzamčení nebo chcete-li Lockdown Mode, který dle slov Applu přinese na iPhony s iOS 16 doslova extrémní úroveň zabezpečení. 

Nový režim vytvořil Apple dle svých slov pro skupinu uživatelů, která se cítí být ohrožena či je přímo v ohrožení vysoce sofistikovanými hackerskými útoky od soukromých společností, které se vývojem nástrojů schopných hacknout iPhony zabývají. Jedná se tedy například o politiky, novináře, vysoce postavené státní zaměstnance, novináře a tak podobně. Režim bude nicméně aktivovatelný kýmkoliv a to přímo přes nastavení iPhonu. A nejen toho, k dispozici bude i na iPadech s iPadOS 16 a Macích s macOS Ventura. Jedním dechem je nicméně třeba dodat, že po aktivaci bude využívání Apple produktů výrazně méně komfortní. S extrémním zabezpečením jde totiž ruku v ruce i deaktivace některých funkcí, aplikací či webových stránek. Při spuštění režimu uzamčení budou konkrétně spuštěny tyto mechanismy: 

  • V aplikaci Zprávy bude blokována většina typů příloh zpráv kromě obrázků a některé další funkce jako jsou náhledy obrázků nebudou k dispozici
  • Příchozí hovory FaceTime od lidí, kterým jste předtím přes FaceTime nevolali, budou blokovány. Totéž platí i pro příchozí pozvánky do jiných služeb Applu od lidí, které jste vy předtím nekontaktovali
  • Některé webové technologie a funkce procházení včetně kompilace JavScriptu just-in-time budou zakázány, pokud uživatel ručně webovou stránku neautorizuje. Tato ochrana se vztahuje jak na Safari, tak i na všechny ostatní weby využívající WebKit na iPhonu, iPadu a Macu. 
  • Sdílená fotoalba budou odstraněna z aplikace Fotky a pozvánky do nových sdílených alb budou blokovány. 
  • Konfigurační profily nepůjde nainstalovat a zařízení nebude možné zaregistrovat do správy mobilních zařízení (MDM)

Apple se dále nechal slyšet, že omezení bude do režimu uzamčení přibývat s ohledem na to, jak se mu bude dařit celá novinka vyvíjet a “zrobustňovat”. Dá se nicméně očekávat, že postupem času se z ní stane naprosto extrémní pancíř a to už kvůli tomu, že jí již stihl zařadit do svého Bug Bounty Programu s tím, že za chyby točící se kolem tohoto režimu vyplatí až 2 miliony dolarů při jejich nahlášení, což je dvojnásobek toho, co vyplácel maximálně doposud. Pro vývojáře se tedy bude jednat o extrémně zajímavý způsob, jak si vydělat krásné peníze. Co se pak týče uvolnění novinky, Apple počítá s letošním podzimem, kdy vydá ostré verze všech nových systémů. Nový režim je pak již součástí dnes vydaných 3. bet. 

Dnes nejčtenější

.