Zavřít reklamu

Instagram je místem, na kterém můžete sledovat fotografie ze života vašich přátel a blízkých, sledovat své oblíbené celebrity, sportovce, nebo třeba čerpat zajímavou inspiraci. Na Instagramu na vás ale – stejně jako v jiných zákoutích internetu – může čekat také zákeřný scam. Jaké jsou momentálně nejčastější druhy podvodů na Instagramu?

Phishing v soukromých zprávách

Phishing v soukromých zprávách je fenomén, který můžete znát také například z Facebooku nebo e-mailových zpráv. Pachatel se v tomto případě vydává za někoho jiného, a pod falešnou identitou se z uživatele snaží vylákat přihlašovací údaje, které posléze využije ve svůj vlastní prospěch. Některé druhy phishingu – například ty, ve kterých se druhá strana vydává za celebritu – jsou snadno prokouknutelné a spíše úsměvné, na jiné se ale zejména méně zkušení uživatelé mohou bohužel snadno nachytat. Je důležité mít na paměti, že v drtivé většině případů firmy nežádají po uživatelích přihlašovací údaje v soukromých zprávách, ani jim tímto způsobem neposílají odkazy, jejichž prostřednictvím by se měli přihlásit ke svému účtu.

Investice do krypta a NFT

Kryptoměny a NFT se stále ještě těší velké pozornosti. V současné době by se chvílemi mohlo dokonce zdát, že kdo nemá vlastní kryptoměnu nebo NFT, jako by nebyl. Na Instagramu můžete občas narazit na profily, které se například tváří jako motivační, a které vám jen tak mimochodem (a někdy zcela cíleně) sdělují, do jaké kryptoměny byste rozhodně měli investovat, nebo jaké NFT byste si měli koupit, abyste se po čase stali milionáři. Na investicích do kryptoměn a NFT samo o sobě není nic špatného, spíše než na Instagramové účty ale v tomto případě spoléhejte spíše na tradiční a osvědčené kanály a odborníky.

Catfishing

Catfishing je zákeřná forma phishingu, která se kromě Instagramu jednu dobu šířila také na Facebooku. Catfishing je označení pro to, kdy se na sociálních sítích někdo vydává za někoho jiného, přičemž ho k tomu obvykle vedou nekalé úmysly. V tomto případě se pachatel může často vydávat za někoho z vašich blízkých, rodinných příslušníků či přátel, a vylákat z vás peníze. Časté jsou také taktiky, kdy se z vás druhá strana snaží vylákat telefonní číslo. Na to vám dorazí kód, který máte následně sdělit dotyčnému. Právě přesdílení kódu je kamenem úrazu, a může mít nepříjemné finanční následky. Většinou se totiž jedná o jednorázová hesla k potvrzení transakcí přes m-platbu, která vám odečte peníze z účtu.

Jak se bránit

Způsobů, jak se bránit instagramovým scamům, je více. Určitě nic nezkazíte tím, pokud si budete své soukromí hlídat na maximum. Soukromé profily jsou na Instagramu vystavené mnohem menší míře ohrožení než ty veřejné. Podobně jako třeba na Facebooku je v případě Instagramu lepší, pokud budete v kontaktu pouze s lidmi, které osobně znáte. Nebojte se nahlašovat profily, které již na první pohled vypadají nedůvěryhodně, a nikdy nikomu nesdělujte žádné osobní ani citlivé údaje. V neposlední řadě se vyplatí řídit se instinktem a selským rozumem.

Narazili jste na Instagramu na podezřelou aktivitu? S jakými scamy se zde nejčastěji setkáváte?

Dnes nejčtenější

.