Zavřít reklamu

Čtete-li pravidelně naše články, tak jistě víte, že všechny naše čtenáře nabádáme k tomu, aby pravidelně aktualizovali iOS a další operační systémy. Problém je ale v tom, že i přesto se stále najde mnoho uživatelů, kteří z různých důvodů aktualizovat nechtějí. Někteří uživatelé se bojí nového prostředí, jiní zase toho, že jim přestane fungovat nějaká aplikace apod. Naprosto stejně ale existuje několik důvodů k tomu, abyste pravidelně iOS a další systémy pravidelně aktualizovali. V tomto článku se podíváme na 5 nich.

Hlavně nové emoji

Začneme tím nejdůležitějším, čímž jsou nové emoji. Ty Apple nevydává v rámci každé aktualizace iOS a svých dalších systémů, ale podle toho, jak často jsou nové emoji přidávány do Unicode. Pro mnoho uživatelů jsou samozřejmě emoji nesmírně důležité a jedná se o jeden ze způsobů jednoduché komunikace – jedno takové emoji totiž dokáže často vydat za několik slov. Počet dostupných emoji v iOS se postupně blíží ke čtyřem tisícům, pokud tedy počítáme se všemi variantami. Na závěr tohoto odstavce bych chtěl uvést, že se samozřejmě jedná o vtip a emoji nijak zvlášť důležité nejsou. Každopádně, vždy je lepší mít emoji více, než méně, jelikož je alespoň z čeho vybírat.

Opravy otravných bugů

Prvním reálným důvodem, proč bychom měli všichni pravidelně aktualizovat iOS a další operační systémy, je kvůli opravám otravných chyb a bugů. Pokud iPhone či prakticky jakékoliv jiné zařízení využíváte již delší dobu, tak už jste se dost možná setkali s nějakou chybou, která mohla negativně ovlivnit využívání systému. Tyto chyby mohou být různé, některé jsou vážné, jiné zase nikoliv – ve finále se ale pořád jedná o chyby, o kterých když se Apple dozví, tak se je snaží co nejdříve opravit. Potýkáte-li se v iOS s nějakou chybou, tak existuje velká pravděpodobnost, že už je v nové verzi opravena.

Aktualizace bezpečnosti

Apple se primárně stará o ochranu soukromí a bezpečnosti svých zákazníků. Z toho důvodu je nepřípustné, aby se v systémech nacházely nějaké bezpečnostní chyby. Bohužel, vývojáři jsou pořád jenom lidi a i mistr tesař se někdy utne. To znamená, že se Apple může snažit sebevíc, avšak čas od času se systémy bezpečnostní chybě nevyhnou. Tyto bezpečnostní chyby jsou samozřejmě vážnější než ty obyčejné, jelikož skrze nich může dojít k nabourání do zařízení či ke ztrátě dat. Zatímco aktuálně jsou bezpečnostní chyby vydávány společně s aktualizacemi iOS, tak od nového iOS 16 už se budou bezpečnostní aktualizace instalovat samostatně a kdykoliv.

iphone bezpečnost

Mnoho nových funkcí

Dalším důvodem, proč by měl každý z nás pravidelně aktualizovat, je příchod mnoha nových funkcí. Společnosti jako Apple prakticky neustále pracují na tom, aby ve svých systémech přišli s novými možnostmi a funkcemi, které si uživatele oblíbí. Mnoho uživatelů je však velmi konzervativních, a pokud jim aktuálně něco funguje správně, tak nevidí důvod, proč by to měli měnit. V mnohých případech ale některé věci v rámci nových aktualizací fungují ještě o něco lépe a mohou vám ušetřit čas, peníze či trápení. Apple nejvíce nových funkcí přidává vždy s vydáním majoritních verzí iOS a dalších systémů. Je pochopitelné, že uživatelé nechtějí mnohdy aktualizovat na první majoritní verzi a kvůli obavám z chyb často instalují verzi druhou. Zbytečně odkládat by se však aktualizace neměla, jelikož dřív nebo později ji stejně budete muset nainstalovat.

Nefunkční aplikace

Ptáte se, co vás může donutit k instalaci aktualizace iOS či dalších systémů? Například nefunkční aplikace. Vzhledem k tomu, že aktualizace iOS aktuálně obsahují také bezpečnostní aktualizace, tak například aplikace bank a podobných institucí mohou z důvodu obav ze zneužití zakázat jejich využívání na určitých verzích systémů. Druhým případem pak mohou být jednoduše problémy s kompatibilitou. V silách vývojářů jednoduše není udržovat aplikace na několik let starý iOS, a tak existuje velká pravděpodobnost toho, že pokud starší iOS využíváte, tak pro vás některé aplikace jednoduše přestanou být k dispozici.

Dnes nejčtenější

.