Zavřít reklamu

Pokud vlastníte nějaký novější iPhone, tak existuje velká pravděpodobnost, že disponuje Face ID. Jedná se o přímého nástupce Touch ID, které Apple využíval od iPhonu 5S – a využívá jej i nadále doposud, avšak pouze u levnějšího modelu SE. Co se týče Face ID, tak k rozpoznání uživatele využívá 3D sken obličeje, a to prostřednictvím TrueDepth přední kamery, IR přední kamery a projektoru neviditelných teček. Všechny tyto součástí se nachází ve výřezu v horní části jablečných telefonů. V tomto článku si ukážeme 5 tipů a triků pro Face ID na iPhone, které musíte znát.

Haptická odezva při ověření

V případě, že váš iPhone s Face ID odemknete, popřípadě pokud cokoliv zaplatíte anebo se ověříte, tak vám o tom systém dá mimo jiné vědět pomocí zvuku, který však mnoho z nás nemá zapnutý. Existuje však funkce, díky které vám iPhone může vydat haptickou odezvu při každém provedeném ověření, abyste byli v obraze. Pro aktivaci přejděte do Nastavení → Zpřístupnění → Face ID a pozornost, kde aktivujte Haptika při úspěšném ověření.

Odemykání s rouškou

Pandemie koronaviru se stala nedílnou součástí prakticky každého z nás. I přesto, že aktuálně už je pandemie spíše na ústupu, tak se stále setkáváme s případy nákazy. K pandemii neodmyslitelně patří také roušky a respirátory, a vzhledem k tomu, že Face ID využívá k rozpoznání uživatele právě obličej, tak se Apple musel přizpůsobit. Proto všem iPhonům 12 a novějším přidal možnost pro odemykání zařízení i s nasazenou rouškou. Pro aktivaci této funkce přejděte do Nastavení → Face ID a kód, kde se autorizujte, aktivujte Face ID a rouškaprojděte průvodcem.

Vypnutí vyžadování pozornosti pro zrychlení

Pokaždé, když se vás pokusí Face ID rozpoznat, tak mimo jiné kontrolujte také to, zdali jste při vědomí. To znamená, že pro odemknutí je nutné, abyste se přímo dívali na displej vašeho zařízení. Pokud očima pohnete kamkoliv jinam, popřípadě pokud budete mít oči zavřené, zařízení se neodemkne. Tento mezikrok je tedy bezpečnostním prvkem, který však hlavně na starších zařízeních může odemykání lehce zpomalit. Pro zrychlení tak stačí vyžadování pozornosti deaktivovat, a to v Nastavení → Face ID a kód, kde se autorizujte a přepínačem aktivujte v kategorii Pozornost funkci Vyžadovat pro Face ID.

Jak zjistit, které aplikace využívají Face ID

Na jedné z předchozích stránek jsem zmínil, že Face ID využíváme nejen pro odemknutí iPhonu, ale také pro autorizaci při platbách apod. Kromě toho lze však Face ID využít také v různých aplikacích (nejen) třetí strany. Zde lze Face ID využít buď ke kompletnímu zamknutí aplikace, anebo některé její části. Pokud byste chtěli zjistit, které aplikace Face ID využívají a provést kontrolu, stačí přejít do Nastavení → Face ID a kód, kde se autorizujte, a poté přejděte v kategorii Face ID používat pro do sekce Další aplikace. Zde už lze přístup případně odepřít deaktivací přepínače.

Nenechte iPhone zamknout

V případě, že iPhone přestanete používat, tak se po předem určeném čase automaticky zhasne a uzamkne – jednak pro šetření baterie, a jednak pro bezpečnost. Face ID však dokáže při používání iPhonu rozpoznat, zdali se na něj díváte, a pokud ano, tak zařízení nezamkne. To se hodí například tehdy, pokud třeba něco čtete a dlouhou dobu se nedotknete displeje. Zatímco u starších iPhonů by došlo ke zhasnutí a uzamknutí z důvodu nečinnosti, tak u iPhonů s Face ID k zamknutí nedojde, jelikož systém ví, že telefon držíte v ruce a nějakým způsobem na něm pracujete. Pro aktivaci této funkce přejděte do Nastavení → Zpřístupnění → Face ID a pozornost, kde aktivujte možnost Detekce pozornosti.

Dnes nejčtenější

.