Zavřít reklamu

Na letošní vývojářské konferenci WWDC22 představil Apple po boku nových operačních systémů také dvě hardwarové novinky, a to nový 13″ MacBook Pro a kompletně přepracovaný MacBook Air. Co se však týče nabídky přenosných jablečných počítačů s označením Air, tak zde stále najdete jak původní model z roku 2020, tak i nový model z roku 2022. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 hlavních věcí, ve kterých se od sebe liší MacBook Air (2022) a MacBook Air (2020).

Čip

Obrovská změna se udála především tzv. pod pokličkou, jelikož nový MacBook Air dostal úplně nový čip M2, kdežto předchozí model nabízí čip M1. Novější čip M2 je vyroben 5nm výrobním procesem druhé generace, takže má až o 18 % větší výkon na poli CPU a až o 35 % větší výkon na poli GPU. Počet jader CPU je u obou čipů stejný, konkrétně jich je k dispozici 8. Pokud se však podíváme na GPU, tak zde nabízí M2 konfiguraci s 10 jádry. Zároveň M2 nabízí také až 24 GB jednotné paměti, zatímco M1 maximálně 16 GB. Zároveň je u M2 důležité zmínit přítomnost mediálního enginu, který výrazně zrychluje práci s videem.

Design

Hned druhou největší změnou je u nového MacBook Air samozřejmě design, jelikož je kompletně přepracovaný. Hned na první pohled si lze všimnout, že Apple využil již existující design 14″ a 16″ MacBooku Pro a přizpůsobil jej levnějšímu Airu. Obrovskou změnou je hlavně to, že se Apple zbavil zužujícího se těla, které má tedy nyní po celé délce stejnou tloušťku, a to 1,13 centimetru. Jinak je MacBook Air (2022) k dispozici ve čtyřech barvách. Tři jsou stejné s původní generací, a to stříbrná, vesmírně šedá a zlatá, čtvrtá je pak exkluzivní pro novou generaci a nese název temně inkoustová.

Konektivita

Když Apple v roce 2016 představil nový MacBook Pro, mnoho jedincům se nelíbila nedostatečná konektivita. V roce 2018 pak Apple představil také nový MacBook Air, který na tom byl s konektivitou prakticky stejně. Zatímco nové MacBooky Pro z roku 2021 se dočkaly navrácení mnoha portů, tak u MacBooku Air z roku 2022 to samé říct nemůžeme. I přesto je tady ale jedna obrovská změna, která se může zdát jako nedůležitá, ale opak je pravdou. Nový Air totiž nabízí nabíjecí konektor MagSafe, což znamená, že zbývající dva USB-C konektory zůstávají vždy volné a mohou se využívat k čemukoliv jinému. U původního MacBooku Air uživatelé jeden konektor využívali k nabíjení a zůstal jim tak volný jen jeden.

MacBook Air M2 2022

Displej

Hned na první pohled si u nového Airu všimnete také nového displeje, který jde ruku v ruce s již zmíněným 14″ a 16″ MacBookem Pro. To znamená, že v horní části najdeme výřez pro webkameru, která je také nová, zároveň však došlo také k zaoblení rohů. Celková úhlopříčka displeje pak narostla z původních 13.3″ na 13.6″, rozlišení nové obrazovky je pak 2560 x 1664 pixelů s tím, že je k dispozici svítivost až 500 nitů oproti původním 400 nitům.

MacBook Air M2 2022

Kamera

Jak jsem zmínil na předchozí stránce, tak nový MacBook Air nabízí také novou webkameru, která se nachází ve výřezu. Konečně se Apple zbavil nebojím se říct trapné přední kamery s rozlišením 720p a nasadil pořádnou webkameru s rozlišením 1080p, což je změna, po které uživatelé volali opravdu dlouho.

Reproduktory

Co se zvuku týče, tak jsou u nového modelu k dispozici čtyři reproduktory, které podporují prostorový zvuk Dolby Atmos a prostorový zvuk s dynamickým snímáním polohy hlavy. Oproti tomu, původní MacBook Air nabízí jen stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos. Zapomenout nesmíme u nové generace na lepší 3,5mm sluchátkový konektor s pokročilou podporou vysoko-impendančních sluchátek.

Cena

Mnoho z nás očekávalo, že nový MacBook Air nahradí původní MacBook Air a bude tak v nabídce pouze jeden, a to se zachováním původní ceny, která startuje na 29 990 Kč. Opak se však stal pravdou a Apple nechal v nabídce jak model z roku 2020, tak novinku z roku 2022. Na jednu stranu to dává smysl, na druhou samozřejmě ne, každopádně s tím nic nezmůžeme. Apple si jednoduše chce za novinky nechat zaplatit, a to rovnou sedm tisíc navíc. Nový MacBook Air tak startuje na 36 990 korunách, což je nebezpečeně blízko 13″ MacBooku Pro – otázkou však zůstává, zdali se příplatek stojí, což můžete zjistit ve článku níže.

Dnes nejčtenější

.