Zavřít reklamu

V rámci iOS 15 přišel Apple s několika skvělými novinkami, mezi které se bezesporu řadí i Živý text, potažmo Live Text. Tato funkce dokáže jednoduše rozpoznat text na obrázku s tím, že s ním následně můžete jednoduše pracovat – stejně jako s klasickým textem, který najdete třeba na webu. I přesto, že Živý text oficiálně nepodporuje češtinu, tak jej můžeme využívat, avšak bez diakritiky. Jedná se tedy o skvělého pomocníka, kterého dost možná čas od času využije každý z nás. A v tomto článku se společně podíváme na 3 novinky v Živém textu, které přibyly s příchodem nedávno představeného iOS 16. Vrhněme se přímo na věc.

Živý text ve videích

Největší novinkou v Živém textu z iOS 16 je bezesporu podpora v rámci videí. Doposud bylo možné Živý text využívat jen na obrázcích a fotkách, každopádně nově můžete pracovat také s videy, a to jednoduše. Pokud ve videu objevíte nějaký text, se kterým chcete pracovat, tak ho stačí pozastavit a klasicky text označit. K dispozici jsou možnosti pro kopírování a vkládání, překlad, vyhledání a další. Tato funkce je k dispozici třeba ve Fotkách, Rychlém náhledu, Safari a dalších aplikacích.

Překládání cizích jazyků

Máte na obrázku text v úplně cizím jazyce a chtěli byste si jej nechat přeložit? Pokud ano, tak pro vás mám skvělou zprávu. I tohle se totiž Živý text v iOS 16 naučil. To znamená, že pro překlad textu stačí, abyste na něm na obrázku či ve videu podrželi prst, a poté zvolili možnost Přeložit. Ve spodní části obrazovky se pak objeví rozhraní překladače. Bohužel ale stále čekáme na přidání češtiny, takže aktuálně lze tento překlad využít maximálně pro překlad z jiných podporovaných jazyků do angličtiny, což se ale pořád může hodit.

Převod měn a jednotek

Kromě toho, že se Živý text naučil rozpoznaný text rovnou překládat, tak jej nově v iOS 16 můžeme využít i pro převod měn a jednotek. Pokud tedy na videu či obrázku najdete nějakou měnu a jednotku, tak stačí, abyste na ní podrželi prst s tím, že ihned dojde k převedení na jinou měnu či jednotku, která je pro uživatele primární. Už tedy není nutné zbytečně přecházet na internet a vyhledávat převody měn a jednotek, vše zvládnete přímo v rozhraní Živého textu.

Podpora dalších jazyků

Poslední novinkou v Živém textu je rozšíření podporovaných jazyků. Pokud ale čekáte češtinu, budu vás muset zklamat, jelikož té jsme se stále nedočkali. Jak jsem ale zmínil, i přesto můžeme Live Text relativně dobře využívat, takže přidání češtiny bude jen třešničkou na dortu. Každopádně, pro rozšíření obzorů nově Živý text umí pracovat s japonštinou, korejštinou a ukrajinštinou.

Dnes nejčtenější

.