Zavřít reklamu

Že Apple pracuje na vlastním AR/VR headsetu a dle všeho i chytrých brýlích, které budou designově velmi podobné těm klasickým, se stalo za poslední roky s trochou nadsázky skoro až veřejným tajemstvím. Ze strany Applu jsme se však potvrzení vývoje zatím oficiálně nedočkali a veškeré informace, které máme v současnosti k dispozici, jsou tak v rovině spekulací. Že se ale zakládají na pravdě nyní nepřímo potvrdil v rozhovoru pro China Daily USA samotný Tim Cook, který v čele Applu stojí již dlouhé roky. 

Když v rozhovoru došla řeč na rozšířenou realitu nebo chcete-li AR, Cook vlastně jen zopakoval slova, která pronesl na WWDC v roce 2017 – tedy že z ní je naprosto nadšený a vidí v ní extrémní potenciál. V současnosti má být v App Store na 14 000 aplikací s podporou ARKitu, které tedy nějaké prvky AR nabízí milionům lidí po celém světě. Přesto je však Cook přesvědčen o tom, že současný stav AR headsetů není úplně dobrý a ani AR jako taková není zatím příliš pokročilá, ba právě naopak je pořád v plenkách. Na konci pasáže o rozšířené realitě pak Cook nevinně poznamenal “Rozšířená realita je stále ve fázi zrodu, díky čemuž je zde spousta příležitostí, jak jí využít. A vy byste měli zůstat naladěni na její vlnu a uvidíte, co vám můžeme nabídnout”. 

Ačkoliv tedy lodivod Applu přímo neprozradil, že “jeho” společnost vyvíjí AR/VR headset a brýle, vzhledem k tomu, že softwarové řešení ve formě aplikací pro AR již má, je ve výsledku hardware a jeho posunutí na další úroveň naprosto nevyhnutelné. Pokud totiž vidí v rozšířené realitě skutečně takový potenciál, jak tvrdí, je specializovaný hardware pro její konzumaci nevyhnutelný. Přeci jen, u iPhonů a iPadů se jedná spíše o doplňkovou funkci. 

Dnes nejčtenější

.