Zavřít reklamu

Pokud se vám podaří ztratit váš iPhone, tak v dnešní době existuje relativně vysoká šance toho, že se vám ho podaří najít. To je možné především díky různým funkcím od Applu, díky kterým je možné najít novější iPhony dokonce i v případě, že jsou vypnuté.  Ihned po ztrátě zařízení byste měli skrze jiné Apple zařízení nebo přes web aktivovat režim ztráty, po čemž dojde k zablokování jablečného telefonu bez možnosti cokoliv dělat. Pojďme se však společně v tomto článku podívat na to, co může případný zloděj či útočník s vaším iPhonem udělat bezprostředně po ukradení, popřípadě pokud režim ztráty jednoduše neaktivujete.

Odemknutí zařízení

I přesto, že je iPhone nejbezpečnějším telefonem, který si můžete pořídit, tak rozhodně existují různé možnosti, jak se do něj dá dostat. Nejjednodušší to mají zloději v případě, kdy budete využívat jednoduchý kódový zámek. Věřte nebo ne, i v dnešní době pořád existují uživatelé, kteří si nastaví kódový zámek „1234“ nebo třeba „1111“ – a právě tyto kombinace jsou první, které zloději vyzkouší. Pokud se trefí, automaticky získají přístup k většině dat a funkcím vašeho jablečného telefonu. Navíc k tomu, v některých starších verzích mohou existovat bezpečnostní chyby, které způsobí možnost neomezeného zadávání kódového zámku na uzamčené obrazovce. V takovém případě pak stačí útočníkům připojit speciální nástroj, který tvrdou metodou začne po sobě zkoušet veškeré kombinace čísel, dokud se netrefí. Aby však k něčemu takovému došlo, tak byste v iPhonu museli mít nějaké extra tajné dokumenty, aby se útočníkům něco takového vůbec vyplatilo. Pro změnu kódového zámku přejděte do Nastavení → Face ID (Touch ID) a kód → Změnit kód zámku, aktualizaci pak můžete provést v Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru.

Prolomení přes Siri

Čas od času se v rámci iOS objeví nějaká bezpečnostní chyba, prostřednictvím které je možné iPhone zneužít. Někdy je tato chyba nezávažná, jindy zase může být závažná více. Tato bezpečnostní chyba může způsobit například to, že se útočníkům podaří odemknout uzamčený iPhone, a to s využitím různých fíglů, které jsou mnohdy opravdu velmi komplikované. V některých případech je možné iPhone prolomit například přes Siri, jindy zase třeba skrze ovládací či ovládací centrum apod. Pravdou ale je, že tohle se dělo hlavně ve starších verzích iOS. Rozhodně ale není vyloučeno, že se podobná bezpečnostní chyba neobjeví v budoucnu. Chránit se můžete zákazem přístupu k různým funkcím na uzamčené obrazovce. Stačí přejít do Nastavení → Face ID (Touch ID) a kód, kde sjeďte níže ke kategorii Povolit přístup při uzamčení a přepínači deaktivujte jednotlivé možnosti.

Ovládání v ovládacím centru

Pro rychlé ovládání některých funkcí lze na iPhonu využít ovládací centrum. Skrze něj je bez nutnosti odemykání možné například přejít do různých aplikací a od iOS 15 zde můžete také ovládat vaši domácnost. Jak jsme si řekli už na předchozí stránce, tak skrze ovládací centrum se mohou útočníci dostat do (části) zařízení. Problém je ale také v tom, že mohou právě různě ovládat iPhone a vaši domácnost. Z toho důvodu byste měli zvážit, jaké prvky chcete mít v ovládacím centru zobrazené, aby případně nedošlo ke zneužití. Prvky je možné spravovat jednoduše v Nastavení → Ovládací centrum.

Zprovoznění přes jailbreak

V případě, že vlastníte iPhone X a starší, tak váš jablečný telefon trpí neopravitelnou hardwarovou chybou, kvůli které je možné do něj nahrát tzv. jailbreak. Jedná se o jakýsi hack zařízení, díky kterému je možné získat přístup k různým částem systému, ke kterým normálně nelze přistupovat. Zkrátka a jednoduše, po jailbreaku můžete s iPhonem dělat opravdu cokoliv. A když říkám cokoliv, tak tím dokonce myslím i obejití aktivačního zámku, který se zobrazí po resetu iPhonu v případě, že byl předem registrován na nějaké Apple ID. Pokud útočníci takový postup provedou, tak je následně zařízení možné z určité části využívat, některé funkce však přece jen k dispozici nebudou, třeba volání a další. Útočníci se však snaží těchto iPhonů často zbavit a využívají nepozornost lidí, kteří se mohou chytit na nízkou cenu iPhonu a odkoupí jej s tím, že si ve skutečnosti nevědomky pořídí kradené a nefunkční zařízení.

Rozprodání na díly

V neposlední řadě mohou útočníci ukradený iPhone jednoduše rozprodat na díly. Nutno ale zmínit, že právě aktivační zámek slouží jakožto ochrana proti tomu, aby mohlo dojít ke zneužití všech dílů. Pokud je iPhone uzamknutý, tak to znamená, že je uzamknutá jeho základní deska, kterou i když umístíte do jiného jablečného telefonu, tak vám to stejně nepomůže a zůstane i nadále zamknutá. Základní deska je samozřejmě jednou z nejdražších součástí, každopádně svou cenu má samozřejmě také displej, přední a zadní kamera, baterie, tělo zařízení a prakticky vše ostatní, kromě základní desky a Touch ID či Face ID. U novějších zařízení už se sice zobrazuje v systému informace o tom, pokud byl proveden nějaký neautorizovaný zásah, to ale nebrání ve využívání telefonu.

 

Dnes nejčtenější

.