Zavřít reklamu

Jailbreak je něco, bez čeho si mnoho uživatelů před několika dlouhými lety nedovedlo představit využívat iPhone. Jedná se o speciální úkon, díky kterému se iPhone s využitím různých bezpečnostních chyb více „odemkne“ a umožní vám provádět akce a změny, které klasicky v iOS nejsou možné. V současné době je možné jednoduše „jailbreaknout“ iPhony X a starší, které trpí neopravitelnou chybou hardwaru. Uživatelé jailbreak využívali právě z toho důvodu, jelikož přinášel funkce, po kterých uživatelé dlouho volali, ale Apple je nebyl schopen doručit. Není však žádným tajemstvím, že si v posledních letech kalifornský gigant některé funkce z jailbreaku vypůjčil a přišel s nimi v oficiálním vydání iOS. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 10 funkcí v iOS 16, které si Apple vypůjčil z jailbreaku.

Přizpůsobení zamknuté obrazovky

Začneme tou největší změnou v iOS 16, a to přizpůsobení zamknuté obrazovky. Jak jistě víte, tak zamknutá obrazovka iOS zůstala dlouho neměnná a Apple se k přepracování a zpřístupnění přizpůsobení rozhodl až nyní. Uživatelé, kteří využívali jailbreak, si však mohli zamknutou obrazovku různými způsoby přizpůsobit již dlouhá léta dozadu – a to dokonce ještě o něco lépe, než nyní. Výběr písma času a data, změna tapety na dynamickou a mnoho dalšího tak pro ně není žádnou novinkou.

Počasí a widgety na zamknuté obrazovce

S novou zamknutou obrazovkou v iOS 16 jsou spojeny také widgety, který si můžeme konečně umístit nad a pod čas. I v tomto případě je ale nutné zmínit, že widgety na zamknuté obrazovce nejsou pro komunitu jailbreaku ničím novým. Uživatelé využívající jailbreak mohli využít hned několik tzv. tweaků („vylepšení“), které umožňovaly umístění widgetů na zamknutou obrazovku. Navíc k tomu, Apple nijak neskrývá fakt, že se u těchto widgetů inspiroval u komplikací z Apple Watch – a uživatelé jailbreaku mohli dokonce využít takový tweak, který jim na zamknutou obrazovku iPhonu vložil komplikace z Apple Watch.

Zobrazení hesla Wi-Fi

Uživatelé iOS si dlouhou dobu stěžovali na to, že si nemůžou zobrazit heslo k aktuální Wi-Fi síti, ke které jsou připojeni. To bylo možné doposud pouze na Macu v aplikaci Klíčenka, nikde jinde. V iOS 16 jsme se však konečně dočkali i této možnosti zobrazení hesla k Wi-Fi síti, což se rozhodně hodí. Jailbreak však tuto funkci opět umožňoval již opravdu dlouhou dobu, takže se jedná o další věc, kterou se Apple inspiroval.

Haptická odezva klávesnice

Když na iPhonu něco píšete a nemáte aktivní tichý režim, tak můžete slyšet známé zvukové klapání klávesnice. To je sice fajn, avšak konkurenční chytré telefony již delší dobu nabízí také jemnou vibrační odezvu klávesnice, která Applu chyběla. V iOS 16 však Apple s haptickou odezvou klávesnice konečně přišel. A pokud jste kdysi využívali jailbreak, tak jistě víte o tom, že možnost pro aktivaci haptické odezvy klávesnice byla k dispozici již několik let.

Zamknutí alba Skryté

Asi každý z nás má v aplikaci Fotky nějaké snímky či videa, která by neměl nikdo a nikdy vidět. Přesně pro tento obsah existuje album Skryté, do kterého jej lze umístit, čímž zmizí z klasické knihovny fotografií. Každopádně, fotky z knihovny sice zmizí, ale stále nejsou nijak chráněny proti zobrazení – kdokoliv tedy vezme odemknutý iPhone do ruky tak může album Skryté otevřít. To se opět mění v iOS 16, kde je před otevřením alba Skryté a Nedávno smazané nutné provést ověření skrze Face ID či Apple ID. Jailbreak tohle nabízel už několik let dozadu.

Označení zprávy jako nepřečtené

Čas od času se můžete ocitnout v časové tísni, kdy vám navíc k tomu začne psát mraky různých lidí. Jednoduše se tak může stát, že otevřete nějakou konverzaci, na kterou aktuálně nemáte čas a chcete se k ní vrátit později. Až doposud nebylo možné tuto konverzaci po otevření znovu označit jakožto nepřečtenou, v iOS 16 však Apple s touto možností konečně přišel. Díky tomu už se tedy nebude stát, že na některou z konverzací jednoduše zapomenete, protože ji máte omylem označenou jako přečtenou. I tato funkce je však dlouhodobě k dispozici v rámci jailbreaku.

zpravy_neprecteno_ios16

Plánování e-mailů

Usedáte k vašemu e-mailu zpravidla pozdě večer a nechcete vypadat jako někdo, kdo odesílá zprávy tak pozdě? Popřípadě potřebujete jednoduše z nějakého důvodu odeslání vybraného e-mailu naplánovat na určitý čas? Pokud jste si odpověděli správně, tak pro vás mám dobrou zprávu – nativní aplikace Mail (nejen) v iOS 16 tohle konečně umožňuje. Tato funkce každopádně není dlouhodobě k dispozici pouze v rámci jailbreaku, ale také v hromadě konkurenčních e-mailových aplikací. Apple tedy v tomto ohledu lehce zaspal, naštěstí se ale alespoň probudil.

Přístup ke schránce

V iOS 15 jsme se dočkali nové bezpečnostní funkce, díky které jsme se mohli jednoduše dozvědět, pokud nějaká aplikace využila naši schránku, která se využívá k ukládání dat při kopírování a vkládání. Žádným způsobem ale nebylo možné proti tomu zakročit. V iOS 16 došlo k posilnění této možnosti, takže pokaždé, když se nějaká aplikace pokusí poprvé přistoupit k vaší schránce, tak se zobrazí dialogové okno, ve kterém je nutné přístup povolit. I tuto bezpečnostní funkci delší dobu nabízí různé tweaky v rámci jailbreaku.

vlozeni_upozorneni_schranka_ios16

Oznámení od Siri

Apple se neustále snaží vylepšovat zpřístupnění svého systému tak, aby jej mohli využívat opravdu všichni, a to včetně jedinců s nějakým znevýhodněním. Některé tyto funkce ze zpřístupnění však mohou využívat i obyčejní uživatelé – například předčítání oznámení od Siri. Pokud vám tedy v iOS 16 přijde na iPhone nějaké oznámení a budete mít připojená podporovaná sluchátka, tak dojde k jeho přečtení prostřednictvím Siri. Jailbreak už dlouho nabízí i tuto možnost, a dokonce je k dispozici na veškerá Bluetooth sluchátka, nikoliv pouze na AirPods a Beats.

siri_iphone_fb

Jednodušší hledání

Pokud jste někdy v minulosti využívali jailbreak, tak jste dost možná měli nainstalovaný tweak, díky kterému bylo možné ihned a jednoduše začít cokoliv vyhledávat prostřednictvím Docku, což bylo velmi jednoduché a rychlé. V iOS 16 sice nepřibyla vyloženě možnost pro hledání skrze Dock, namísto toho se však na domovské stránce nad Dockem nachází tlačítko Hledat. Pokud na něj klepnete, tak se ihned přesunete do vyhledávání, což je taktéž rychle a užitečné.

spotlight otevření ios 16

Dnes nejčtenější

.