Zavřít reklamu

Před pár dny představil Apple světlu světa zbrusu nové operační systémy. Učinil tak na vývojářské konferenci WWDC22 a jak už jistě víte, tak se pochlubil s iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Na konferenci se zabýval novými funkcemi, o mnohých z nich se však vůbec nezmínil, a tak na ně museli přijít samotní testeři. Vzhledem k tomu, že i my v redakci iOS 16 testujeme, tak vám nyní přinášíme článek s 5 skrytými funkcemi z iOS 16, o kterých se Apple na WWDC nezmínil.

Dalších 5 skrytých funkcí z iOS 16 zobrazíte klepnutím zde

Zamknutí alb Skryto a Nedávno smazané

Součástí nativní aplikace Fotky jsou alba Skryto a Nedávno smazané. V těchto albech se mohou nacházet velmi citlivé fotografie či videa, a pokud vám doposud někdo vzal z ruky iPhone, tak do nich mohl jednoduše a rychle přejít. Uživatelé delší dobu chtěli, aby Apple přišel s možností uzamknutí těchto alb s využitím Touch ID či Face ID a v iOS 16 jsme se konečně dočkali. Funkci aktivujete v Nastavení → Fotky, kde zapněte Use Face ID nebo Use Touch ID.

Ukončení hovorů pomocí Siri

Vylepšení se v iOS 16 dočkala také hlasová asistentka Siri. Apple se každopádně o vylepšeních na konferenci nijak nezmínil. Mezi jednu z nových funkcí, kterou Siri zvládá, je zavěšování probíhajících hovorů. Doposud jste totiž pro vypnutí hovoru museli buď klepnout na displej nebo stisknout tlačítko na iPhonu. Nyní stačí říct příkaz „Hey Siri, hang up“ či jiné. Funkci zapnete v Nastavení → Siri a hledání → Ukončení hovorů pomocí Siri.

Spuštění Spotlightu tlačítkem na obrazovce

Spotlight lze v iOS klasicky otevřít tak, že přejedete na domovské obrazovce prstem shora dolů, popřípadě stačí přejet na levou obrazovku a nahoře klepnout to textového pole. Nově lze však Spotlight v iOS otevřít jednoduše pouhým klepnutím prstu. Stačí, abyste se přesunuli na domovskou obrazovku, kde dole nad Dockem klepněte na malé tlačítko s lupou a textem Hledat.

spotlight otevření ios 16

Zbrusu nové a lepší Počasí

Jsou to zhruba dva roky od doby, kdy Apple odkoupil aplikaci Dark Sky, která se zabývala poskytováním velmi přesných informací o počasí. Vloni s příchodem iOS 15 došlo díky tomu k velkému vylepšení nativní aplikace Počasí a nutno zmínit, že v iOS 16 se Apple dostal ještě o úroveň dál, jelikož Počasí nabízí několik dalších nových funkcí. Zmínit můžeme například zobrazení přehledných informací a grafů o teplotě, UV indexu, větru, dešti, pocitové teplotě, vlhkosti, dohlednosti či tlaku. U těchto jednotlivých informací si pak můžete zobrazit také textový popis v podobě denního souhrnu. Počasí se tak dočkalo opravdu velkého vylepšení, které je znát.

Vyhledání duplicitních fotek

Pokud na iPhonu pořídíte fotografii, tak může mít klidně několik (desítek) megabajtů. To znamená, že pokud nemáte dostatek místa v úložišti, popřípadě pokud všeobecně máte malé úložiště, tak je nutné s místem jednoduše šetřit. V takovém případě bylo možné dlouhodobě využívat různé aplikace třetí strany k odstranění duplicitních fotek. Uživatelé však u těchto aplikací měli obavy ohledně bezpečnosti. V iOS 16 tak Apple přišel s vlasní funkcí pro vyhledání a smazání duplikátů. Stačí přejít do aplikace Fotky, kde sjeďte dolů ke kategorii Další alba a rozklikněte Duplikáty, kde lze místo v úložišti uvolnit smazáním duplikátů.

Dnes nejčtenější

.