Zavřít reklamu

Když Apple v pondělí večer světu představil novou generaci MacBooku Air s čipem M2, nejednoho jablíčkáře nemile překvapil jeho cenovkou. Ta je totiž v České republice u základního modelu nastavena na 36 990 Kč, což je o necelých 7 tisíc korun víc než kolik si Apple účtoval za model M1 při jeho představení před dvěma roky. Pokud přijde cena přestřelená i vám, máme pro vás jednu vcelku dobrou zprávu – je i země, kde za stroj zaplatíte podstatně více. 

Prvenství pro zemi s nejdražším MacBookem Air M2 pro sebe jako již tradičně vybojovala Brazílie, která má nastavena extrémně vysoká dovozní cla na zahraniční produkty i další poplatky. Kvůli tomu tam tak v přepočtu vychází základní MacBook Air M2 na zhruba 64 tisíc korun. Lépe na tom pak logicky není ani “nový” MacBook Pro M2, které vychází v zemi na 70 tisíc korun. Oproti tuzemským cenám jsou tedy ty brazilské naprosto šílené, byť je znovu potřeba dodat, že se jedná o dlouhodobě nastavený trend a tedy nepřekvapí. 

Obecně se dá říci, že bude extrémně zajímavé sledovat, jak se Applu prodejně s jeho novinkami bude dařit. Pravdou totiž je, že Air M2 je drahý v celé Evropě, která je pro Apple z hlediska prodejů velmi důležitá. Na první data si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat, jelikož novinka zamíří do prodeje až v průběhu příštího měsíce – zřejmě kvůli špatnému stavu dodavatelského řetězce Applu, který je v současnosti opět sužován rozpukem pandemie koronaviru. 

Dnes nejčtenější

.