Zavřít reklamu

Na včerejší vývojářské konferenci WWDC22 jsme se zcela očekávaně dočkali představení nových operačních systémů od Applu. Pro připomenutí došlo k představení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 10 tipů a novinek v macOS 13 Ventura, o kterých byste rozhodně měli vědět.

Aktivace Stage Manager

Mezi jednu z velmi zajímavých funkcí, se kterou Apple přišel jak v macOS 13 Ventura, tak v iPadOS 16, je Stage Manager. Jedná se o speciální nové rozhraní, v rámci kterého uživatelé mohou lépe pracovat v případě, že mají více otevřených oken. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se mi Stage Manager velmi líbí a využívám jej. Aktivovat jej lze tak, že klepnete v pravé části horní lišty na ikonu ovládacího centra, a poté na Stage Manager.

Prohlédněte si nové Nastavení systému

Návody, které na našem magazínu každý den publikujeme, pro vás připravuji již dlouhých 5 let. A nyní, s příchodem macOS 13 Ventura, je bohužel budu muset téměř všechny překopat. Apple totiž kompletně změnil aplikaci Předvolby systému, v rámci které se odehrávala většina změn. Konkrétně došlo ke změně názvu, a to na Nastavení systému, samozřejmostí je pak také změna designu, který se více podobá iOS a iPadOS. Prohlédnout si tuto novou aplikaci můžete klepnutím na  → Nastavení systému…

macos-13-screenshot-1

Vyzkoušejte si iPhone jako webkameru

Jablečné počítače disponují přední kamerou – většina z nich má rozlišení buď 720p, anebo 1080p v případě novějších zařízení. Kvalitou jsou na tom tyto kamery relativně dobře, avšak pokud byste potřebovali zajistit co možná nejvyšší kvalitu webkamery, tak k tomu můžete využít iPhone. Ten konkrétně s Macem v macOS 13 Ventura propojíte, a poté můžete využít jeho zadní kamery namísto vestavěné webkamery v Macu. Vyzkoušet si tuto funkci můžete v aplikaci QuickTime, kde klepněte v horní liště na Soubor → Nový filmový záznam a klepněte na malou šipku vedle tlačítka nahrávání. Zde už jen stačí vybrat iPhone a je hotovo.

macOS Ventura

Předávání hovorů z iPhonu na Mac

Dost možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste měli nějaký dlouhý hovor, který jste přijmuli na iPhonu, ale potřebovali jste při něm pracovat. V takovém případě jste museli buď připojit AirPody anebo si nastavit hovor na reproduktor. Nově však v macOS 13 Ventura přichází Handoff pro FaceTime, díky kterému je možné předávat hovory z iPhonu na Mac. Jednoduše se stačí s iPhonem s probíhajícím hovorem k Macu přiblížit s tím, že se vám hned zobrazí notifikace, s pomocí které hovor přepnete.

macOS Ventura

Smazání a úprava odeslané zprávy

Zprávy, potažmo iMessage, všichni milujeme. Můžeme v rámci nich zcela zdarma komunikovat se všemi uživateli Apple produktů, což je zkrátka super. V iMessage však chyběly základní funkce v podobě smazání a úpravy odeslané zprávy – a právě v macOS 13 Ventura byla tato funkce přidána. Pro smazání či úpravu zprávy na ní stačí podržet kurzor, a poté z menu zvolit buď Zrušit odeslání, anebo Upravit. Tak jednoduché to je.

Prohlédněte si aplikace Počasí a Hodiny

Uživatelé dlouhou dobu volají po aplikaci Kalkulačka na iPad. Bohužel, ani v iPadOS 16 jsme se této aplikace nedočkali. Nejspíše jsme ale na dobré cestě, jelikož v macOS 13 Ventura přišla dlouho žádaná aplikace Počasí, společně s nativní aplikací Hodiny. Nativní Počasí vypadá na velkém displeji Macu opravdu parádně a myslím si, že si najde hodně obdivovatelů. Hodiny pak lze využít k nastavení budíků, minutek apod., což se může hodit.

Načasování odeslání e-mailu

Zajímavých změn se v macOS 13 Ventura dočkají i uživatelé nativní aplikace Mail. Zde konkrétně došlo k vylepšení vyhledávání, kromě toho ale nechybí další skvělé funkce, které jsou součásti konkurenčních klientů již dlouhou dobu. Jedná se o načasování odeslání e-mailu a zrušení odeslání e-mailu. Pro načasování stačí při psaní e-mailu klepnout na šipku vedle tlačítka odeslání a čas si vybrat, pro zrušení odeslání e-mailu pak stačí klepnout na příslušnou možnost.

macos-13-screenshot-10

Sdílení skupin panelů

Minulý rok Apple přidal nejen do macOS 12 Monterey novou funkci v rámci Safari, a to skupiny panelů. Díky nim můžete jednoduše oddělit vybrané panely, například můžete vytvořit skupinu pro zábavu a pro práci zvlášť apod. V macOS 13 Ventura pak došlo k vylepšení a tyto skupiny panelů můžete sdílet, což lze využít v rámci nové funkce Kolaborace. Pro sdílení skupiny panelů otevřete boční panel a na vybranou skupinu panelů klepněte pravým tlačítkem (dvěma prsty). Pak už jen stačí zvolit možnost Sdílet skupinu panelů.

macos-13-screenshot-7

Přepracovaný Spotlight

Mnoho různých aplikací a sekcí v macOS 13 Ventura se dočkalo lehkých změn Jeden takový face-lift přišel i pro Spotlight, který vypadá zase o trošku moderněji a do nového systému jednoduše padne jako zadek na hrnec. Apple uvedl, že kromě vizuálního přepracování má Spotlight také lepší schopnosti vyhledávání, upřímně se mi ale nepodařilo zjistit rozdíl mezi novým a starým Spotlightem. Dost možná je tak lepší vyhledávání k dispozici hlavně pro Spojené státy americké, anebo ještě přijde v další aktualizaci.

macos-13-screenshot-18

Živý text i ve videu

Jak jistě víte, tak vloni přišel Apple v prakticky všech systémech i s funkcí Živý text, chcete-li Live Text. Tato funkce dokáže rozpoznat na fotografiích text, a poté s ním můžete pracovat stejně jako s jakýmkoliv jiným textem, třeba z webu. Dobrou zprávou je, že v macOS 13 Ventura je Živý text k dispozici i ve videu. To znamená, že si stačí video jednoduše pozastavit, označit si co potřebujete, provést požadovanou akci, a poté pokračovat ve sledování.

live_text_zivy_macos_ventura

Dnes nejčtenější

.