Zavřít reklamu

Včera Apple představil zbrusu nové operační systémy – iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. K představení konkrétně došlo na vývojářské konferenci WWDC22, na které Apple nové systémy představuje každý rok. Většinu uživatelů samozřejmě vždy nejvíce zajímá právě nový iOS. Pokud chcete zjistit, jakých 10 novinek z iOS 16 patří mezi ty nejlepší, tak jste tady naprosto správně. Vrhněme se přímo na věc.

Nová zamykací obrazovka

Čím jiným bychom mohli začít než novou zamykací obrazovkou. Ta je kompletně přepracovaná – nastavit si jich můžete hned několik a přepínat mezi nimi, měnit pak můžete i samotné prvky. Konkrétně je možné změnit barvu a písmo času a využít můžete také různé widgety, které lze umístit pod čas. Jednotlivé zamykací obrazovky si navíc dokonce můžete provázat s režimy Soustředění, takže se aktivují vždy tehdy, když nějaký tento režim aktivujete. Zároveň se zde také zobrazují notifikace ze spodní strany a vrátil se pořádné přehrávač hudby. Zamykací obrazovku přizpůsobíte podržením prstu.

Smazání a úprava zpráv

Patříte mezi jedince, kteří využívají nativní Zprávy ke psaní v rámci iMessage? Pokud ano, tak i pro vás mám perfektní zprávu. Apple totiž konečně umožnil zprávy smazat či upravit. V obou případech stačí na zprávě podržet prst a zvolit Zrušit odeslání, respektive Upravit. Zprávy lze smazat až 15 minut po jejich odeslání, což je dostatek času si uvědomit, že jste zprávu poslali špatně.

Nové funkce v Mailu

S novinkami přišel Apple v iOS 16 také v nativní aplikaci Mail. Zde konkrétně měli dojít k vylepšení vyhledávání v e-mailech, což se mi ale nepodařilo otestovat. Na druhou stranu se mi však podařilo otestovat načasování odeslaní e-mailu. To můžete nastavit tak, že podržíte prst na šipce pro odeslání a zvolíte si čas, kdy se má e-mail odeslat. Nechybí dokonce ani možnost pro zrušení odeslání e-mailu, a to celých 10 sekund po klepnutí na tlačítko pro odeslání.

Živý text ve videích

Minulý rok přidal Apple do iOS a dalších systémů funkci Živý text, potažmo Live Text. Tato funkce dokáže rozpoznat text na fotkách a obrázcích s tím, že s ním následně můžete jednoduše pracovat jako třeba na webu či kdekoliv jinde. V iOS 16 je nově možné Živý text využít také ve videích – to znamená, že video stačí pozastavit, text si označit, provést požadované akce a můžete pokračovat ve sledování.

Ořez a sdílení objektů z Fotek

Mezi jednu z velmi zajímavých funkcí, které iOS 16 nabízí, patří rychlý ořez objektů z fotografií, které pak můžete sdílet. Pokud tedy máte například fotku s autem v popředí, tak podržením prstu dojde k jeho ořezání. Následně pak lze fotku vzít a sdílet, například přímo v aplikaci Zprávy, což může v některých případech přijít vhod. Díky této funkci tak nemusíte obrázky zbytečně ořezávat – vše za vás provede systém.

Sledování objednávek v Peněžence

Obrovských vylepšení se v iOS 16 dočkala také funkce Apple Pay, bohužel ale pouze ve Spojených státech amerických. Každopádně, alespoň v Peněžence máme v Česku jednu novinku k dispozici, a to konkrétně sledování objednávek. Pokud s Apple Pay zaplatíte za nějaké zboží na internetu, tak vám následně přímo do rozhraní Peněženky mohou začít chodit informace o doručení zásilky. Je jasné, že nějakou dobu integrace tohoto systému potrvá, každopádně nevidím důvod, proč bychom tuto funkci nemohli využít i v Česku.

Nové rozhraní v Rodinném sdílení

Pokud využíváte Rodinné sdílení a přesunete se do Nastavení, tak si hned nahoře pod vaším profilem můžete všimnout nového rozhraní vaší rodiny. Pokud na tento řádek klepnete, tak se vám ihned zobrazí seznam členů rodiny, které je pak možné jednoduše spravovat. Nechybí zde ani několik tipů pro využití Rodinného sdílení naplno, kromě toho zde můžete také spravovat předplatná v rodině, sdílení nákupů a poskytování polohy.

Vylepšení Diktování

V rámci iOS můžete ke psaní zpráv a jiných textů využívat funkci Diktování. Díky této funkce stačí do iPhonu mluvit s tím, že dojde k automatickému přepsání hlasu na text. V iOS 16 se i Diktování dočkalo několika změn. Primárně lze zmínit lehce pozměněné rozhraní – a to je prozatím vše. Apple při představení však uvedl, že po aktivaci Diktování v iOS 16 by nově nemělo dojít ke skrytí klávesnice, tak bude možné kombinovat hlas a klasické psaní, zároveň by mělo být Diktování schopné také automaticky doplňovat interpunkci, avšak nejspíše ne v českém jazyce.

Personalizované prostorové audio

Vlastníte AirPods Pro či Max? Pokud ano, tak jistě víte, že můžete využívat prostorové audio. V iOS 16 se však Apple rozhodl prostorový zvuk posunout ještě o úroveň dál a přichází s funkcí personalizované prostorové audio. Při jeho aktivaci je konkrétně nutné provést sken vašich uší s tím, že vám následně má systém nastavit zvuk přesně pro vás. Prozatím se mi ale tuto funkci nepodařilo otestovat, jelikož vždy po nastavení selže. Nastavit ji můžete jednoduše tak, že přejdete do Nastavení → Bluetooth, kde klepnete na ⓘ u vašich AirPods. Pak stačí klepnout níže na Set Up Personalized Audio…

Léky ve Zdraví

V neposlední řadě se vylepšení dočkala také aplikace Zdraví. V té si nově můžete například nastavit připomínání toho, abyste si vzali potřebné léky. Jednoduše se přesunete do rozhraní, kde si jednotlivé léky přidáte a nastavíte si u nich kdy je máte brát a kolik jich máte brát, společně s ikonou a názvem, aby se vám jednoduše rozpoznávaly. Následně vám vždy v nastavený čas budou chodit připomínky k tomu, abyste si léky užili. Pro přidání léků stačí přejít do aplikace Zdraví, kde přejděte do sekce Léky.

Dnes nejčtenější

.