Zavřít reklamu

Jedním z největších strašáků dnešní doby je inflace. Svět na ni samozřejmě musí nějakým způsobem reagovat a rozhodně není správné předstírat, že neexistuje, ba naopak. Dobrou zprávou je, že Apple rozhodně patří do skupiny společností, které si inflaci uvědomují a snaží se s ní něco dělat. Prokázal nám to včera, kdy všem svým „hodinovým“ zaměstnancům, kteří pro Apple pracují, zvedl počáteční sazbu na 22 dolarů za hodinu, což je v přepočtu zhruba 500 korun za hodinu.

Nutno zmínit, že hodinová sazba se dotýká především pracovníkům v kamenných obchodech Apple Store. Od roku 2018 byla počáteční hodinová sazba pro tyto pracovníky zvýšena o překvapivých 45 %, tedy téměř o polovinu. Kromě inflace Apple počáteční hodinovou sazbu zvýšil také z důvodu napjatého pracovního trhu a zároveň kvůli některým pracovníkům, kteří začínali postupně tvořit skupinky a vyžadovat lepší pracovní podmínky. Tito pracovníci kromě zvýšení mzdy požadovali například také zvýšení počtu dnů dovolené, společně s „vylepšením“ dalších různých benefitů, které Apple poskytuje.

O veškerých snahách Applu pracovníky informovala samotná hlava maloobchodu, Deirdre O’Brien, a to prostřednictvím videa, které mezi ně rozeslala. Výše zmíněná hodinová sazba není fixní – naopak je určená pouze pro nové zaměstnance. Postupem času si tak zkušenější pracovníci mohou vydělat o mnoho více. Apple však rozhodně nezapomněl ani na pracovníky pobírající klasickou mzdu, která by se taktéž měla již zanedlouho zvýšit. Vzhledem k inflaci však na druhou stranu můžeme prakticky jistě letos očekávat například zdražení jablečných telefonů a dalších produktů. V tomto ohledu by si tedy měly vzít z Applu příklad prakticky všechny společnosti a postupovat naprosto stejně – je škoda, že tomu tak mnohdy není.

Dnes nejčtenější

.