Zavřít reklamu

iPhone nejde volat je termín, který čas od času může vyhledat každý uživatel jablečného telefonu. Pokud nemůžete prostřednictvím svého iPhonu volat, tak se samozřejmě jedná o vskutku velký problém, který je nutný ihned řešit – přece jenom, i v dnešní době jsou chytré telefony stále určené primárně pro volání. V mnohých případech se stává, že se zrovna například nacházíte v místě, kde není signál, popřípadě může mít váš operátor nějaký výpadek. Pokud si však jste jistí tím, že je problém způsoben něčím jiným, tak níže najdete 5 tipů, které vám při nemožnosti volat skrze iPhone mohou pomoci.

Aktualizace síťových nastavení operátora

Stejně jako se provádí aktualizace iOS a aplikací, tak se sem tam musí provést aktualizace síťových nastavení, které vydává operátor. Ve většině případech se tyto aktualizace provádí automaticky, čas od času však může mít váš iPhone z nějakého důvodu starou verzi nastavení operátora, což může způsobit nemožnost volání. Pro aktualizaci síťových nastavení operátora přejděte na vašem iPhonu do Nastavení → Obecné → Informace. Jakmile se zde přesunete, tak pár sekund vyčkejte, zdali se neobjeví dialogové okno informující o aktualizaci síťových nastavení operátora, které případně potvrďte. V opačném případě pro vás není aktualizace k dispozici.

Restart iPhone

V mnohých případech může s vyřešením problémů s voláním pomoci pouhý restart iPhonu. Pravdou je, že odstavec o restartu najdete v prakticky každém článku o řešení problémů, rozhodně ale dokáže mnoho z nich doopravdy vyřešit – včetně těch s voláním. Pro restartování iPhonu přejděte do Nastavení → Obecné → Vypnout, kde přejeďte prstem po posuvníku, následně pár sekund vyčkejte, a poté iPhone znovu zapněte. Nutno zmínit, že tento restart skrze Nastavení se od klasického vypnutí a zapnutí liší a dokáže vyřešit vícero problémů.

Vytažení a opětovné vložení SIM

Jestliže vám nepomohl restart, tak se chopte speciální jehly a vytáhněte z iPhonu šuplíček s vloženou SIM kartu. Avšak ještě předtím, než ji SIM kartu do zařízení opětovně zasunete, tak ji pohledem zkontrolujte. V případě, že už máte SIM kartu velmi starou, popřípadě pokud vidíte nějaké poškození v podobě silně poškrábaných styčných bodů, tak neváhejte a nechte si ji vyměnit. Stačí se zastavit na pobočku operátora, který vám bezplatně vyřídí novou SIM kartu na počkání. Právě stará či poškozená SIM karta často způsobuje nemožnost volat, takže se výměna rozhodně doporučuje. Popřípadě, pokud chcete mít od fyzické SIM karty klid, tak si vyřiďte eSIM – buď v aplikaci operátora, anebo opět na pobočce.

iPad pro spona na sim

Aktualizace iOS

Nemožnost volání může být na některých zařízeních způsobena klidně také verzí iOS. Pokud Apple nějaký takový problém zjistí, tak ho samozřejmě urychleně opraví a vydá novou aktualizaci, ve které je již provedena oprava. Jestliže jste vyzkoušeli všechny uvedené postupy a zatím stále nemůžete volat, tak rozhodně zkontrolujte a případně nainstalujte novou verzi iOS. Stačí, abyste přešli do Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru, kde už stačí vyčkat na vyhledání aktualizace. Pokud je k dispozici, nechte ji stáhnout, a poté ji rovnou nainstalujte.

Reset síťových nastavení

Posledním tipem, který můžete v případě nefungujícího volání na vašem iPhonu využít, je reset síťových nastavení. Provedením tohoto resetu nepřijdete o žádná data, namísto toho jablečný telefon pouze obnoví veškerá síťová nastavení do továrních hodnot, včetně Wi-Fi a Bluetooth. Je tedy nutné počítat s tím, že po provedení resetu síťových nastavení budete odpojeni od Wi-Fi sítí a Bluetooth příslušenství. Na druhou stranu ale reset síťových nastavení opravdu dokáže nemožnost volání vyřešit. Jedná se o jakousi poslední záchranu, a pokud nepomůže tento typ resetu, tak je pravděpodobné, že je problém hardwarového typu a nic dalšího vám nejspíše nepomůže. Pro provedení tohoto resetu přejděte do Nastavení → Obecné → Přenést nebo resetovat iPhone → Resetovat → Obnovit nastavení sítě.

Dnes nejčtenější

.