Zavřít reklamu

Když před pár týdny přestal Apple oficiálně prodávat poslední generace iPodů a de facto se tak s touto produktovou řadou jednou provždy rozloučil, začalo mnoho jablíčkářů spekulovat nad tím, zda se z iPodů stanou hodnotné sběratelské kousky. Zatímco v případě originálně zabalených modelů se tak postupem času pravděpodobně stane, u těch rozbalených se růst tak úplně očekávat nedá. Vyplývá to alespoň z dat analytiků ze SellCell, kteří mapují trh zejména s použitými produkty. 

Podle dat, která mají analytici ze SellCell k dispozici od více než 40 prodejců, je hodnota použitých iPodů dlouhodobě velmi bídná, jelikož jejich hodnota klesla i o více než 70 %, přičemž některé modely jsou už dokonce prakticky neprodejné, jelikož o ně není absolutně zájem. Nejedná se přitom jen o problém starších modelů. Například takové iPody touch 7. generace – tedy nejnovější iPody – ve verzi 256 GB se prodávaly průměrně za cenu kolem 100 dolarů a to jen v případě, že byly ve velmi dobrém stavu. Starší modely představené kolem roku 2012 se pak prodávají i v dobrém stavu průměrně za zhruba 30 dolarů. Ukončení prodejů iPodů jako takových se sice na hodnotě iPodů mírně pozitivně podepsalo, jelikož jejich hodnota stoupla zhruba o 2,9 %, avšak vzhledem k tomu, o jakých částkách se v souvislosti s nimi bavíme, je prakticky jasné, že se jedná o zanedbatelné cifry. 

Pokud jste si tedy nějaký ten iPod investičně pořídili s tím, že jej za pár let prodáte výrazně dráž, máme pro vás špatnou zprávu. Pravděpodobnost úspěchu je u použitých zařízení velmi nízká a je otázkou, jak moc poroste hodnota nerozbalených modelů. Bez jakékoliv nadsázky se dá nicméně již nyní říci, že tak kultovní zařízení, jakým iPody bezesporu byly, si rozhodně zasloužilo honosnější konec. S ohledem na ceny starších modelů se totiž jeví spíš jako bezcenná cetka, která v historii Applu nezanechala žádnou stopu, než jako velikán, který mu pomohl vkročit do zlaté éry. 

Dnes nejčtenější

.