Zavřít reklamu

Součástí operačního systému iOS je také nativní aplikace Fotky. Společnost Apple se o ni poměrně dobře stará, a průběžně ji obohacuje o další a další nové funkce, díky kterým získávají uživatelé více možností po stránce správy, úpravy a sdílení fotografií na svých iPhonech. V dnešním článku vám představíme pět tipů a triků, s jejichž pomocí budete moci ještě efektivněji pracovat s fotografiemi na vašem smartphonu.

Alba pro lepší přehled

Vytváření alb v nativních Fotkách na Macu může mnohým z vás připadat jako naprostá samozřejmost, pravdou ale je, že poměrně velké množství uživatelů tuto skvělou možnost vynechává. Tvorba alb je přitom skvělým způsobem, jak si ve fotkách na iPhonu udržet dokonalý přehled. Pro vytvoření nového alba klepněte ve spodní části displeje na Alba a poté vlevo nahoře na tlačítko „+“. Zvolte Nové album, pojmenujte je, a nakonec stačí do alba jednotlivé fotky přidat tak, že klepnete na ikonku sdílení -> Přidat do alba, a zvolíte vybrané album.

Správa fotografií ve Vzpomínkách

Součástí nativních Fotek v operačním systému iOS je také funkce Vzpomínky, která vám automaticky vytváří alba a videa z vašich snímků a záznamů. Vzpomínky jsou seskupovány například podle míst, ročních období, ale třeba také osob na fotografiích. Pokud se vám některá z fotek ve vytvořené vzpomínce nelíbí, klepněte u vzpomínky vpravo nahoře na ikonku tří teček v kroužku a zvolte Správa fotek. Poté můžete klepnutím přidávat fotky do výběru nebo je naopak odstranit.

Informace o metadatech

Při pořízení fotografie na vašem iPhonu se kromě samotného snímku ukládají také takzvaná EXIF metadata, tedy údaje o tom, kdy, čím, případně kde byl daný snímek uložen. Novější verze operačního systému iOS nabízí velmi podrobné zjištění těchto metadat. Stačí, abyste ve fotogalerii klepli na vybraný snímek a ve spodní části displeje následně klepli na „i“ v kroužku. Pro úpravu jednotlivých údajů klepněte vpravo nahoře na Upravit.

Automaticky vytvořená alba

V první části tohoto článku jsme si popsali tvorbu vlastních alb. Nativní Fotky ale nabízí také automaticky vytvořená alba, díky kterým pro vás bude například nalezení nedávno pořízeného snímku obrazovky výrazně snazší. Stačí ve spodní části displeje klepnout na Alba, zamířit níže, a najdete zde roztříděné například selfies, snímky obrazovky, videa, sekvence a další kategorie.

Popisky k fotografiím

Fotografie v nativních Fotkách v iOS můžete také opatřit popisky, které se uloží napříč všemi vašimi zařízeními, a které vám také umožní snazší a rychlejší vyhledání fotografií. Pro přidání popisku nejprve otevřete příslušnou fotografii a proveďte na displeji gesto potažení prstem směrem nahoru. Do textového pole, které se vám zobrazí, následně stačí zadat libovolný popisek.

Dnes nejčtenější

.