Zavřít reklamu

Zakladatel společnosti Tesla a kontroverzní podnikatel Elon Musk je bezpochyby vlivnou osobností, která je pro řadu lidí velmi inspirativní. Musk se nikdy netajil tím, že velice rád čte, a že právě četbu knih považuje za jeden z klíčových faktorů, které měly významný vliv na jeho úspěchy. Kterých devět knih doporučuje Elon Musk k přečtení?

Steve Jobs (Walter Isaacson)

Kniha od Waltera Isaacsona patří mezi nejpopulárnější životopisy zakladatele Applu Steva Jobse. Steve Jobs byl inspirací pro celou řadu lidí, Elona Muska nevyjímaje. Isaacson ve své knize mapuje nejenom Jobsův životní příběh, ale také jeho kariéru podnikatele a svérázného vizionáře.

Jako člověk (Stuart Russell)

Kniha Jako člověk (v originále Human Compatible) z pera Stuarta Russella se zabývá fenoménem umělé inteligence. Nahlíží také na často spekulovaný a obávaný scénář, podle kterého by mohlo v budoucnu dojít ke střetu mezi lidstvem a inteligentními stroji, kdy Russell zastává názor, že k takovéto katastrofě ve skutečnosti vůbec nemusí dojít.

Jako. clovek

Od nuly k jedničce (Peter Thiel)

Kniha Petera Thiela Od nuly k jedničce je sice primárně určená zejména začínajícím podnikatelům, má ale potenciál oslovit prakticky každého. Autor v této knize poutavým způsobem vysvětluje, jak je možné i v dnešní přehlcené době tvořit něco skutečně jedinečného, jakým způsobem toho dosáhnout, a jak se co možná nejefektivněji rozhodovat.

Od nuly k jednicce

Merchants of Doubt (Naomi Oreskes & Erik M. Conway)

Kniha Merchants of Doubt rozebírá problematiku životního prostředí a potenciálně ničivý dopad tabákového průmyslu i jaderných zbraní. Kniha se zabývá fenoménem popírání negativních dopadů zmíněných jevů a tím, jak se některé skupiny snaží desítky let mystifikovat obyčejnou veřejnost.

Život 3.0 (Max Tegmark)

Život 3.0 je dalším z knižních titulů, které se zabývají umělou inteligencí a moderními technologiemi. Podle jejího autora Maxe Tegmarka je prakticky nevyhnutelná situace, ve které začne kapacita umělé inteligence drtivě převládat, a nastane tak takzvaná třetí fáze vývoje života, kdy se lidstvo ocitne v dosud nepoznané roli.

Zivot 3.0

The Big Picture (Sean M. Carroll)

Kde se nacházíme? Kdo jsme? Mají naše názory, sny a to, čemu věříme, vůbec nějaký význam na tomto světě? Tyto a jiné otázky klade Sean M. Caroll ve své knize The Big Picture, která se zabývá věděním, vědomím a samotnou lidskou existencí.

Lying (Sam Harris)

Ideály o vítězství pravdy jsou sice krásné, skutečnost je ale taková, že lidská existence je od svého samotného prvopočátku protkána větším či menším množstvím lží, podvodů a dalšího podobného jednání. Neurovědec Sam Harris se snaží ve své knize ukázat, jak nám pravda může pomoci nejen zjednodušit naše životy, ale jak také může vést k uzdravení společnosti.

Lying

Superinteligence: Až budou stroje chytřejší než lidé (Nick Bostrom)

Není asi žádným překvapením, že se téma umělé inteligence a budoucnosti technologií táhne Muskovým výběrem knih jako červená nit. Kniha Superinteligence Nicka Bostroma se opět zabývá polemikou o tom, zda může v budoucnu umělá inteligence převládnout nad lidstvem. Bostrom si v knize pohrává například s představou nového živočišného druhu, schopnostmi lidského mozku a možnostmi dalšího vývoje naší civilizace.

Bohatství národů (Adam Smith)

Posledním titulem v tomto výběru je kniha Bohatství národů (Pojednání o podstatě a původu bohatství národů) od Adama Smithe. Jedná se o jeden z nejuznávanějších a nejkonzistentnějších výkladů ekonomie v historii lidstva. Adam Smith se v tomto svém díle zabývá historií ekonomie a poutavě se zamýšlí nad řadou jejích aspektů.

Dnes nejčtenější

.