Zavřít reklamu

Někteří z vás si při využívání Macu dost možná všimli toho, že když přejedete kurzorem po nějaké fotografii či obrázku s textem, tak se klasický kurzor promění v ten textový. To značí, že systém text jednoduše rozpoznal, stejně jako se nachází kdekoliv na webu, a můžete s ním pracovat – tedy označit jej, zkopírovat, vyhledat apod. Tato funkce se může projevit jak v Safari, tak v Náhledu, Fotkách a dalších aplikacích, kde s fotkami a obrázky pracujete. Konkrétně se systém macOS, stejně jako iOS a iPadOS, dočkal přidání této funkce nedávno a nazývá se Živý text, potažmo Live Text.

Jak na Macu vypnout označování textu na obrázcích

Živý text dokáže být samozřejmě velmi užitečný – kromě kopírování ho můžete využít například také k rychlému vytočení telefonního čísla, otevření webové stránky či napsání e-mailu. Na druhou stranu ale naopak může v některých situacích jednoduše překážet, třeba při stahování obrázku, kdy se nezobrazí příslušené menu. Pokud váš označování textu na obrázcích v macOS štve, tak stačí, abyste postupovali následovně a funkci Živý text vypnuli:

  • Prvně je nutné, abyste v levém horním rohu vašeho Macu klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Následně se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro správu předvoleb.
  • V tomto okně lokalizujte a otevřete sekci s názvem Jazyk a oblast.
  • Zde už jen stačí, abyste odškrtnuli políčko u funkce Živý text:Vybírat v obrázcích.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu vypnout označování textu na obrázcích. Jakmile funkci Živý text vypnete, tak přestane fungovat v celém systému – text tak nebude možné vybrat ani v Safari, ani v Náhledu či v jakýchkoliv dalších aplikacích. Pokud byste usoudili, že Živý text potřebujete, tak stačí, abyste jej zaškrtnutím jednoduše opětovně aktivovali.

Dnes nejčtenější

.