Zavřít reklamu

Internet dokáže být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud chcete při jeho používání zůstat v bezpečí, tak je nutné, abyste si chránili své soukromí. Existuje několik různých tipů, které můžete využít k tomu, abyste své soukromí na internetu posílili. I když neexistuje jednoduchý návod, jak můžete z internetu nadobro zmizet – a věřte, že to ve skutečnosti ani není možné – tak existují způsoby, pomocí kterých se z něj můžete vypařit alespoň částečně a být tak ve větším bezpečí.

Využívejte předplacené karty

Určitě jste se v poslední době setkali s tím, že vám přišla SMS z cizího čísla, popřípadě že vám z něj někdo zavolal. Jakmile se vaše telefonní číslo objeví v různých databázích, tak ho mohou různí útočníci začít zneužívat. V takovém případě uděláte nejlépe, když si pořídíte předplacenou kartu s jiným telefonním číslem, kterou začnete využívat pro většinu hovorů mimo rodinu a známé. S předplacenou kartou navíc nejsou vedené prakticky žádné osobní údaje, takže zůstanete ve větší anonymitě. Pokud se vyloženě vaše číslo někam nedostane, tak snad neexistuje možnost pro jeho zneužití.

sim karta

Aktivujte firewall

Firewall je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Jednoduše řečeno se jedná o jakýsi kontrolní bod, který určuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje. Tato pravidla zahrnují identifikaci zdroje a cíle dat (tzn. zdrojovou a cílovou IP adresu), identifikaci zdrojového a cílového portu. Kromě toho se moderní firewally opírají o informace o stavu spojení a dále provádí mnoho dalších akcí. Pokud se tedy chcete na internetu chránit, měli byste mít firewall jednoduše zapnutý. V macOS je firewall nativně vypnutý a jeho aktivaci provedete v  → Předvolby systému → Zabezpečení a soukromí → Firewall, kde proveďte aktivaci.

Využívejte anonymní režim

Kdykoliv se na internetu přesunete na nějakou webovou stránku, tak o vás může zjistit nespočet různých informací. Kromě IP adresy se jedná například také o polohu, zájmy a další informace, které lze zjistit z cookies. Určitým způsobem vám v takové situaci může pomoci anonymní režim, které je v současné chvíli k dispozici již prakticky ve všech prohlížečích. Aktivovat jej můžete, ve většině případech, klávesovou zkratkou Command + Shift + N. Když přejdete do anonymního režimu, tak nedochází k ukládání hesel, cookies, cache a dalších dat, která následně mohou být zneužita.

Anonymous

Vyhněte se Googlu či Bingu

Kdykoliv potřebujeme na internetu něco vyhledat, tak k tomu většinou používáme vyhledávač Google, popřípadě třeba Bing. Pravdou ale je, že ani jeden z těchto prohlížečů není tak úplně bezpečný a rozhodně se nesnaží chránit vaše soukromí. Ve skutečnosti o vás tyto vyhledávače sbírají různá data, která se následně prodávají jiným společnostem za cílem lepšího cílení reklamy. Dobrou zprávou ale je, že existují skvělé bezpečné alternativy, například v podobě DuckDuckGo. Tento vyhledávač dělá vše pro to, abyste zůstali v bezpečí, a aby nedocházelo ke sbírání a prodeji vašich dat.

VPN či Private Relay

Pokud se v dnešní době chcete na internetu cítit v bezpečí a chcete mít jistotu toho, že o vás webové stránky nebudou nic vědět, tak je nutné využít VPN, popřípadě u jablečných zařízení se nabízí možnost využití Private Relay. VPN, Virtual Private Network, slouží jakožto jakýsi prostředník v podobě serveru, ke kterému se při procházení internetem připojíte, a poté je veškerý provoz směřován přímo skrze něj. Servery VPN služeb se mohou nacházet v různých zemích, takže se virtuálně můžete přesunout kamkoliv na světě. Zároveň vás VPN služby dokáží perfektně anonymizovat, a to tak, že o vás weby nezjistí prakticky vůbec nic. Private Relay pak funguje na podobném principu a je k dispozici v předplatném služby iCloud+ pro všechny jablečné uživatele.

Skrýt můj e-mail

Nedílnou součástí moderního světa je také e-mail, který využíváme pro komunikaci, zakládání účtů a k dalším různým záležitostem. Pravdou ale je, že se váš e-mail může jednoduše objevit v různých databázích – stačí, aby došlo k nějakému úniku dat. Následně tak mohou útočníci váš e-mail zneužít k provádění různých podvodů. Pokud si předplácíte iCloud+, tak byste měli vědět, že můžete využít funkci Skrýt můj e-mail, kterou lze využít při registracích a také přímo v rámci nativního e-mailového klienta Mail. Pokud funkci využijete, tak dojde ke kompletnímu zamaskování vašeho reálného e-mailu, namísto kterého se využije náhodně vygenerovaný. Cokoliv vám pak na tento vygenerovaný e-mail přijde, tak je automaticky přeposláno na váš reálný e-mail. Reálné znění vašeho e-mailu se tak nikdy nikam nedostane.

Pozor na SPAM a podvody

Jak jsem zmínil na předchozí stránce, tak díky funkce Skrýt můj e-mail mohou jableční uživatelé jednoduše anonymizovat svou e-mailovou komunikaci. Pokud si však nemůžete dovolit funkci využívat, tak je nutné zmínit, abyste si dávali velký pozor na SPAM a podvody. Často v dnešním světě dochází k tomu, že vám do e-mailu mohou přijít různé zprávy od institucí, které se zprvu mohou zdát reálné, ale ve skutečnosti jsou to právě podvody. To můžete poznat například prostřednictvím špatné gramatiky a dalších indikátorů. Na našem magazínu už jsme se několikrát věnovali tomu, jak SPAM a podvody rozpoznat – viz například článek níže.

Buďte opatrní na sociálních sítích

Díky sociálním sítím se sice můžete cítit dobře, jelikož někam v moderním světě patříte. Na druhou stranu je ale nesmírně důležité výt obezřetný. Konkrétně je nutné zmínit, že sociální sítě žijí s reklam, což znamená, že o vás potřebují vědět většinu osobních informací, aby inzerenti mohli dobře cílit reklamy. To znamená, že sociální sítě udělají vše pro to, aby vaše osobní údaje získaly – rozhodně se tedy snažte jim poskytnout co nejméně údajů, a pokud chcete být kompletně anonymní, tak je ani nevyužívejte. Jestliže sociální sítě využíváte, tak se na ně nesnažte publikovat například fotografie, ze kterých lze vyčíst polohu a mnoho dalších informací. Zkrátka a jednoduše, to, co byste nevytrubovali na veřejnosti, rozhodně nepište ani na sociální síť.

Smazat Facebook dotaz displej iPhone

Dnes nejčtenější

.