Zavřít reklamu

Jen pár dní poté, co zahájilo Rusko svou invazi na Ukrajinu odešlo na protest proti tomuto kroku ze země mnoho zahraničních firem v čele s Applem, což se na tamním trhu projevilo jednoduše – náhlou nedostupností produktů, které byly ještě donedávna v Rusku standardem. Právě jejich absence na pultech obchodů mnohé Rusy rozpalovala v poslední době čím dál tím více doběla, což však ve výsledku představovalo potenciální problémy i pro ruskou vládu kvůli možné vzpouře proti režimu. Tak se proto nyní rozhodla zakročit. 

Ruský premiér před pár desítkami hodin oficiálně oznámil, že země nově umožňuje dovážet zboží bez povolení držitele ochranné známky na daný produkt, což jinými slovy znamená, že pokud se prodejcům podaří nějakým způsobem v zahraničí zajistit produkty pro prodej, nemusí řešit žádná povolení pro prodej s výrobcem daných produktů či cokoliv podobného. Jinými slovy je tak nyní v Rusko opět oficiálně možné prodávat iPhony, byť nepůjdou přímo přes prodejní síť Applu, ale Rusové se k nim dostanou takříkajíc načerno, což bylo dříve postihováno. 

Bude extrémně zajímavé sledovat, jak se k celé záležitosti postaví Apple, který má samozřejmě v rukou páky, jenž mu umožňují například deaktivovat nově aktivované Apple produkty v Rusku. Pokud však po nich sáhne, vystaví se zcela určitě tvrdé kritice, jelikož by se tímto krokem “pomstil” primárně běžným Rusům a nikoliv ruské vládě, která přitom za zvěrstva na Ukrajině nese plnou zodpovědnost. Nechat si za zády vozit do Ruska své produkty a ty pak prodávat bez povolení je však ve výsledku taktéž neakceptovatelné. 

Dnes nejčtenější

.