Zavřít reklamu

Spotlight na iPhone je nedílnou součástí iOS. Je pravdou, že na Macu se Spotlight využívá častěji, než právě na jablečných telefonech. Zcela upřímně si ale myslím, že je to velká škoda, protože i v rámci iOS toho Spotlight umí opravdu mnoho a dokáže zjednodušit každodenní fungování. Spotlight na iPhonu můžete jednoduše aktivovat tak, že na domovské obrazovce přejedete prstem po displeji shora dolů, popřípadě se stačí přesunout na levou obrazovku s widgety, kde se nahoře textové pole v podobě Spotlightu nachází. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 5 tipů pro Spotlight na iPhone.

5 tipů pro Spotlight na Macu zobrazíte zde

Rozpoznání textu na snímcích

Jak jistě většina z vás ví, tak nedávno do jablečných telefonů přistála funkce Živý text. Tato funkce dokáže na jakékoliv fotografii či obrázku rozpoznat text, a poté jej převést do takové podoby, ve které s ní můžete pracovat. Dobrou zprávou je, že Živý text byl integrován i do Spotlightu, což znamená, že pokud hledáte obrázek s nějakým textem, tak ho skrze něj můžete vyhledat. Stačí, abyste Spotlight otevřeli, a poté do něj napsali text, který chcete na obrázcích najít. Pokud Spotlight text na obrázcích najde, tak takové obrázky najdete zobrazené v kategorii Text nalezený na fotkách.

spotlight ios 15 nové funkce

Kompletní zobrazení informací o kontaktu

Když se řekne slovo kontakt, tak si většina z vás nejspíše představí jméno a příjmení, společně s telefonním číslem a maximálně e-mailem. Pravdou ale je, že kontakty už v dnešní době dokáží zobrazit nespočet důležitých informací, a to především v rámci iOS. Kompletní kartu kontaktu, ve které se kromě kontaktních údajů nachází například také poloha uživatele, fotografie, zprávy, e-maily, poznámky a další data spojené s dotyčným a mnoho dalšího. Pokud byste chtěli kompletní informace o kontaktu zobrazit, tak stačí do Spotlightu vepsat jméno kontaktu, a poté na něj klepnout.

Rychlé nainstalování aplikace

Pokud chcete na vašem jablečném telefonu nainstalovat nějakou aplikaci, tak přejdete do App Store, kde ji vyhledáte, otevřete její profil a potvrdíte instalaci. Pravdou ale je, že aplikace lze instalovat také jiným způsobem, který je o mnoho jednodušší – přes Spotlight. V případě, že byste chtěli nějakou aplikaci takto rychle nainstalovat, tak přejděte do Spotlightuvepište do něj její název. Následně se profil aplikace zobrazí a stačí, abyste u ní klepnuli na tlačítko pro instalaci či stažení.

spotlight ios 15 nové funkce

Vyhledávání ve Fotkách

Na jedné z předchozích stránek jsme si řekli, že Spotlight dokáže prohledat text na uložených snímcích a obrázcích. Kromě toho ale dokáže umělá inteligence také zjistit, co se vlastně na fotkách nachází, popřípadě kde byly pořízeny a další informace. Díky tomu můžete velmi jednoduše skrze Spotlight vyhledávat konkrétní fotografie. V případě, že byste chtěli například vyhledat fotografie se psem, tak stačí, abyste do Spotlightu vepsali fotky pes, čímž se vám zobrazí všechny fotky se psem. Vyhledat dále můžete také fotky s osobou, kdy stačí napsat její jméno, tj. například fotky Vratislav. V neposlední řadě lze také zobrazit veškeré fotky na vybraném místě, a to kupříkladu využitím fotky Praha. Těchto možností existuje opravdu nespočet, takže až budete někdy hledat konkrétní fotografie, tak určitě využijte Spotlight.

Kalkulačka a převodník

Spotlight můžete na vašem jablečném telefonu využít také jakožto kalkulačku nebo převodník měn a jednotek. Co se týče výpočtů, tak stačí, abyste do pole Spotlightu vepsali konkrétní příklad, který chcete vypočítat. V případě, že byste chtěli převést jednotky, tak stačí napsat do vyhledávání „5 centimetrů na palce“ a Spotlight vám ihned zobrazí přesný výsledek. Stejně to platí i pro jiné jednotky. Dále lze Spotlight využít také k převodu měn, což se může hodit například při nákupu ze zahraničí, kdy si chcete převést měnu z eur či jiné měny na koruny. V tomto případě stačí napsat do textového pole třeba „10 euro“ a ihned se dozvíte, kolik „to dělá“ v českých korunách.

Dnes nejčtenější

.