Zavřít reklamu

Výdrž Apple Watch je pro mnoho uživatelů snad jejich největší nevýhodou. Všeobecně lze totiž říct, že jablečné hodinky vydrží zhruba jeden den na jedno nabití – a postupem času, kdy se zdraví baterie horší, se maximální výdrž ještě více zkracuje. Samozřejmě existují jedinci, kterým nedělá problém nechat večer před spaním Apple Watch nabít, avšak ne každý chce tohle nutně podstupovat. Pokud máte problémy v výdrží jablečných hodinek, tak se vám bude líbit tento článek, ve kterém si ukážeme 8 rychlých tipů pro zajištění jejich nejlepší výdrže.

Po aktualizaci vyčkejte

Stejně jako iPhony, iPady či Macy, tak i Apple Watch pravidelně dostávají aktualizace. Konkrétně v jablečných hodinkách běží operační systém watchOS, který nabízí nespočet různých funkcí. Pokud jste se ocitli v situaci, kdy jste Apple Watch aktualizovali a nyní se potýkáte se špatnou výdrží, tak před provedením čehokoliv jednoduše pár hodin či dní vyčkejte. Po aktualizaci se totiž na pozadí provádí mnoho „srovnávacích“ procesů, které mohou dočasně nadměrně využívat baterii.

watchos 8.5

Omezte příchod notifikací

Největší část energie v baterii Apple Watch si ukrojí displej. To znamená, že pokud se během dne displej jablečných hodinek rozsvěcuje zbytečně často, tak může docházet ke zkrácení výdrže. Displej Apple Watch se nejčastěji rozsvěcuje kvůli příchozím notifikacím, takže pokud chcete baterii ušetřit, bude ideální příchod oznámení omezit. Toho docílíte naprosto jednoduše aktivací režimu Soustředěníovládacím centru, kde klepněte na ikonu měsícerežim si vyberte.

Deaktivujte Probudit zvednutím zápěstí

Apple Watch jsou pořád hodinky, a i přesto, že jsou chytré, tak by vám kdykoliv a kdekoliv měly ukázat přesný čas a datum. Pokud nemáte displej s funkcí Always-On, tak je pro každé zobrazení aktuálního času nutné rozsvítit displej. A jak už jsme si řekli, tak nadměrné rozsvěcování displeje dokáže výrazně snížit výdrž baterie. Uživatelé nejčastěji displej rozsvěcují díky funkce Probudit zvednutím zápěstí, kdy stačí zvednou ruku a displej se rozsvítí. Pro deaktivaci této funkce přejděte na iPhonu do Watch → Moje hodinky → Zobrazení a jas, kde deaktivujte Probudit zvednutím zápěstí.

Vypněte mobilní data

Relativně nedávno se i v Česku konečně začaly prodávat Apple Watch s podporou mobilního datového připojení. Díky tomu se jablečné hodinky staly ještě méně závislými na jablečném telefonu, což se samozřejmě hodí, a to například při cvičení apod. Pravdou ale je, že aktivní mobilní data dokáží výrazně snížit výdrž baterie Apple Watch. Pokud tedy aktuálně mobilní data nepoužíváte a nepotřebujete je, tak je vypněte, a to v ovládacím centru, kde klepněte na ikonu vysílací věže.

Manuálně snižte jas

Displej je tedy alfou a omegou výdrže Apple Watch. Stejně jako například na iPhonu, tak i zde ovlivňuje výdrž nastavený jas. Čím vyšší jas máte nastavený, tak tím nižší je ve finále výdrž. I na jablečných hodinkách je každopádně možné manuálně ovládat jas, byť je postup trošku složitější než třeba na iPhonu. Stiskněte tedy digitální korunku, a poté přejděte do aplikace Nastavení, kde otevřete sekci Zobrazení a jas a manuálně si nastavte nejnižší jas.

Aktivujte úsporný režim při cvičení

Pokud potřebujete na Apple zařízeních šetřit baterii, tak stačí aktivovat režim nízké spotřeby. Takový režim, jak ho známe z iPhonu, iPadu či Macu, však na Apple Watch chybí. Kdybych ale řekl, že součástí Apple Watch není žádný úsporný režim, lhal bych. Aktivovat si totiž můžete úsporný režim při cvičení, kdy při chůzi nebo běhu nebudou jablečné hodinky sledovat vaši tepovou frekvenci, čímž se ušetří energie v baterii. Tuto funkci aktivujete na iPhonu ve Watch → Moje hodinky → Cvičení, kde aktivujte Úsporný režim.

Vyhněte se zbytečně přeplácaným ciferníkům

Apple Watch mají speciální LTPO displej, který je podobný klasickým OLED displejům, jenž najdeme například na novějších iPhonech. Největší výhodou těchto displejů je, že černou barvu zobrazují vypnutím pixelů, což jednak zaručí perfektní podání černé barvy a mimo jiné i potenciální zvýšení výdrže baterie, pokud se na displeji bude objevovat převážně černá barva. Pro zajištění co nejdelší výdrže baterie se tak vyplatí nastavit ciferník, u kterého převažuje černá barva. Pro nastavení takového ciferníku přejděte na iPhonu do Watch → Galerie ciferníků, kde si ciferník vyberte. Ideální jsou třeba ciferníky Číslice nebo Extra velký.

Aktivujte Rezervu

Jestliže potřebujete, aby Apple Watch vydržely opravdu co nejdéle, a jste schopni obětovat veškeré chytré funkce s tím, že si na nich budete schopni zobrazit pouze čas, tak můžete využít režim Rezerva. Tento režim je tedy pro co nejdelší výdrž baterie jablečných hodinek naprosto ideální, avšak jak už jsem zmínil, přijdete prakticky o všechny funkce a Apple Watch tak budou fungovat jako klasické „hloupé“ hodinky. Pro aktivaci Rezervy otevřete ovládací centrum, klepněte na prvek s aktuálním stavem baterie, a poté dole přejeďte prstem po posuvníku Rezerva.

Dnes nejčtenější

.