Zavřít reklamu

Operačnímu systému iOS 15.4, což je v době psaní tohoto článku nejnovější dostupný systém pro jablečné telefony, jsme se na našem magazínu již věnovali v několika různých článcích. Věnovali jsme se například tomu, jak můžete váš iPhone s iOS 15.4 zrychlit, popřípadě jak prodloužit výdrž baterie, zároveň jsme vydali také několik článků s tipy a triky, které jsou velmi oblíbené. Když Apple vydá novou verzi iOS (a dalších systémů), automaticky k ní vydá také poznámky o aktualizaci, kde se nachází vypsané nové funkce a možnosti. Pravdou ale je, že v poznámkách o aktualizaci reálně najdete jen zlomek všech novinek. Pojďme se společně v tomto článku proto podívat na 5 extra skrytých funkcí v iOS 15.4, o kterých jste jednoznačně nevěděli, jelikož se o nich vůbec nemluví.

Oznámení o sledování

Jak jistě víte, tak se v nabídce produktů od Applu mimo jiné nachází také lokalizační přívěšky AirTag. Tento produkt je každopádně určen primárně jen pro vybrané uživatele, kteří často zapomínají své věci. Díky AirTagu totiž můžete jednoduše zjistit, kde se vaše předměty nachází, a to prakticky kdekoliv na světě, jelikož využívají síť funkce Najít. Problém je ale v tom, že mnoho jedinců začalo využívat AirTagy ke sledování lidí, což je nepovolený způsob využití, jenž je dokonce v některých státech zakázaný. Apple se tak v posledních aktualizacích věnoval omezení možností sledování osob, a to například přidáním notifikací o tom, že s sebou můžete nosit nějaký AirTag, který není váš. Věděli jste o tom, že si tyto notifikace o sledování můžete přizpůsobit? Stačí přejít do nové sekce v Nastavení → Oznámení → Oznámení o sledování.

Experimentální notifikace z webu

V případě, že kromě iPhonu vlastníte také Mac, tak zajisté víte, že kromě klasických oznámení z aplikací si můžete nechat odesílat také oznámení z některých webů – například přímo od nás, pokud chcete být notifikacemi upozorňováni na nové články. V rámci iOS (a iPadOS) však tato funkce chybí, což je rozhodně škoda, jelikož po ní uživatele již dlouhou dobu volají. Pro všechny z vás mám však dobrou zprávu. V rámci experimentálních funkcí pro Safari na iPhonu se objevila v iOS 15.4 nová funkce, která má aktivovat odesílání notifikací z webů. Aktuálně prozatím tato funkce nefunguje, pokud byste si ji ale chtěli předem aktivovat, abyste byli připraveni, tak stačí přejít do Nastavení → Safari → Pokročilé → Experimental Features, kde aktivujte pomocí přepínače funkci Push API.

Týdenní průměr počtu oznámení

Apple v rámci iOS 15 přišel s několika funkcemi, které mají omezit příchod všemožných oznámení z aplikací. Právě kvůli oznámením má mnoho uživatelů problém se soustředěním a produktivitou, jelikož často stačí, aby vám přišla například zpráva od známého a následně už ztratíte na iPhonu několik (desítek) minut drahocenného času kvůli chatování. Využít tak můžete například režimy Soustředění či naplánované souhrny. Nově si však v iOS 15.4 můžete zobrazit také týdenní průměr počtu oznámení z naplánovaných souhrnů. Stačí přejít do Nastavení → Oznámení → Naplánovaný souhrn, kde se úplně dole v kategorii Aplikace v souhrnu přepněte do Týdenní průměrný počet oznámení.

Skrytí a zobrazení složek v Mailu

Součástí prakticky každého operačního systému od Applu je nativní správce e-mailových účtů, který nese název Mail. Mnoho uživatelům tato nativní aplikace vyhovuje, jelikož je jednoduchá a intuitivní – různé pokročilé funkce byste zde však hledali marně. V případě, že Mail využíváte a máte v něm několik různých e-mailových schránek, tak vás dost možná štvalo, že byly všechny účty a složky automaticky rozevřeny, tudíž zabíraly mnoho místa. V iOS 15.4 však můžete účty i složky nechat sbalit, takže vám nebudou překážet. Docílíte toho tak, že se v Mailu přepnete do přehledu schránek. Následně už jen stačí, abyste u účtu či složky klepnuli napravo na modrou šipku, která sbalení či rozbalení provede.

Správa notifikací z App Store

Někteří z vás o tom možná nemají ani nejmenší tušení, ale i z App Storu vám mohou chodit různé notifikace, které vás mohou upozornit na novinky, aktualizace, doporučení či nabídky. V případě, že vám tato upozornění nechodí, popřípadě pokud byste je naopak chtěli deaktivovat, tak byste měli vědět, že v rámci iOS 15.4 si již můžete předvolby notifikací z App Storu pozměnit. Stačí, abyste otevřeli nativní aplikaci App Store, kde vpravo nahoře klepněte na ikonu vašeho profilu, a poté přejděte do sekce Oznámení. Zde můžete (de)aktivovat možnosti Novinky a aktualizaceDoporučení a nabídky.

Dnes nejčtenější

.