Zavřít reklamu

Zatímco během vrcholu pandemie koronaviru zájem o chytrá zařízení stoupal, tak v současné chvíli je tomu přesně naopak. Podle dostupných informací a dat od přední analytické firmy Canalys jsme se dozvěděli o tom, že dodávky chytrých telefonů aktuálně klesly o závratných 11 %, a to kvůli velmi nepříznivým podmínkám na trhu, které jsou odráženy tím, co se aktuálně děje ve světě. Celý tento pokles zájmu z důvodu nepříznivých podmínek na trhu trvá prakticky od samotného začátku roku 2022.

Pokud se podíváme na podíly trhu s chytrými telefony v prvním letošním kvartálu, tak zjistíme, že si první místo stále drží Samsung, a to s 24% podílem, což znamená meziroční nárůst o 2 %. Na druhém místě zůstává Apple s 18% podílem, u kterého přišel meziroční nárůst o 3 %. Třetí místo obsadila společnost Xiaomi s podílem 13 %, meziročně však v tomto případě došlo k poklesu o 1 %. Čtvrté místo obsadilo OPPO (výrobce OnePlus) s 10% podílem, meziročně taktéž se ztrátou 1 %, páté místo pak vivo s 8% podílem na trhu, meziročně se ztrátou 2 %. Ostatní výrobci chytrých mobilních telefonů pak představují 27% podíl na trhu, což značí meziroční pokles o 1 %.

canalys_Q1_2022_analyza
Zdroj: Canalys

I skrze nejistotu na trhu našlo mnoho výrobců způsoby, pomocí kterých mohli zaujmout své zákazníky rozšířením svých portfolií. Kupříkladu výrobce Samsung přepracoval svou produktovou řadu A, ve které se nachází chytré telefony střední a nižší řady. Co se týče Applu, tak poptávka po iPhonech 13 neustále roste, tak stejně je však pro Apple, podle společnosti Canalys, důležitá třetí generace iPhonu SE – nutno zmínit, že ostatní zdroje však mluví o naprostém opaku. Za prakticky stejnou cenu jako předchůdce každopádně iPhone SE 3 nabízí ve střední řadě jablečných telefonů nejnovější čip A15 Bionic, 5G konektivitu a delší výdrž baterie. Canalys dále uvádí, že aktuální problémy na trhu jsou pochopitelně způsobeny především válkou mezi Ruskem a Ukrajinou, kromě toho však přilévá benzín do ohně rozsáhlý lockdown v Číně či hrozba vysoké inflace.

Dnes nejčtenější

.