Zavřít reklamu

Když Apple zhruba před dvěma lety představil čipy Apple Silicon, většině jablečným příznivcům jednoduše spadla brada. O to větší nadšení pak po několika měsících vzbudilo představení prvních jablečných počítačů s těmito čipy, které se ukázaly jakožto velmi výkonné, zároveň však také úsporné. Apple uvedl, že chce do dvou let od představení nabídnout Apple Silicon u veškerých svých počítačů – a dost možná tohle slovo opravdu dodrží. Aktuálně už totiž k dokončení přechodu stačí představit nový Mac Pro, který jako jediný aktuálně stále nabízí procesory Intel. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 informací o Macu Pro (2022), které byste měli vědět.

Nový design

Aktuální Mac Pro je zcela ikonický a na první pohled ho poznají snad opravdu všichni – mezi hlavní rozpoznávací znaky patří především hliníkové tělo s tzv. texturou „struhadla“. Co se velikosti týče, tak je současný Mac Pro velký tak jako klasické stolní počítače a nejedná se tak ani o velikána, ani o mrňouse. S příchodem nového Macu Pro by však mělo dojít k razantnímu zmenšení celého těla. Podle dostupných informací by se měl velikostí chystaný Mac Pro podobat tehdejšímu Power Macu G4 Cube, po stránce designu by pak měl samozřejmě zapadnout mezi ostatní jablečné počítače.

Extra výkonný čip

Když Apple před několika měsíci představil 14″ a 16″ MacBooky Pro (2021) s čipy M1 Pro a M1 Max, většina z nás si říkala, že už Apple nemůže laťku posunout výše. Opak se však stal pravou, a to na letošní první Apple konferenci, kdy došlo k představení čipu M1 Ultra, a to společně s Macem Studio. Čip M1 Ultra mohl vzniknout díky spojení dvou čipů M1 Max a nakonfigurovat si jej můžete s až 20jádrovým CPU a 64jádrovým GPU. Je jasné, že Mac Pro bude muset nabídnout ještě něco výkonnějšího – otázkou však zůstává, jak toho dosáhne. Podaří se Applu spojit dohromady ještě více čipů, anebo jich využije více na jedné základní desce? Těžko říct. Očekává se však, že čip v chystaném Macu Pro bude mít až 40jádrové CPU a 128jádrové GPU, což odpovídá dvojitému čipu M1 Ultra, tedy čtyř čipům M1 Max spojených dohromady.

Dokončení produktové řady Mac

Jak jistě víte, tak v současné době nabízí Apple v produktové řadě Mac celkově tři produkty, a to Mac mini, Mac Studio a Mac Pro. Poslední zmíněný jablečný počítač je posledním dílkem puzzle, a to hned na dvou frontách. Kromě toho, že představením Macu Pro s Apple Silicon dojde k dokončení produktové řady Mac, tak tímto také Apple kompletně dokončí přechod z procesorů Intel na čipy Apple Silicon. Pro Apple i zaryté jablíčkáře se tak stane den představení nového Macu Pro jakýmsi svátkem, jelikož konečně dojde k dokončení toho, na čem kalifornský gigant roky pracoval. Je každopádně nutné zmínit, že po dokončení přechodu začne Apple pomalu uvažovat nad ukončením překladače kódu Rosetta 2, díky kterého je možné spouštět aplikace pro procesory Intel na Macích s Apple Silicon.

Takto by mohl vypadat budoucí Mac Pro:

mac pro

Menší možnosti úprav

Mac Pro je momentálně známý tím, že jakožto jeden z mála počítačů od Applu nabízí relativně bohaté možnosti pro provádění úprav. Zcela jednoduše si u Macu Pro můžete vyměnit či upgradovat operační paměť, nechybí možnost přidání dalšího úložiště či přídavných karet, popřípadě se dokonce můžete dostat i k procesoru. U čipů Apple Silicon je „problém“ v tom, že se jedná o SoC, což znamená, že se v rámci jednoho čipu nachází CPU, GPU, operační paměť a další součástí, které není možné jakkoliv vyměnit. Očekává se tedy, že po stránce přizpůsobení na tom bude chystaný Mac Pro oproti tomu aktuálnímu hůře. Leda by Apple přišel s nějakým převratným způsobem, díky kterého by mohli uživatelé do svých budoucích Maců Pro zasahovat.

Datum představení

Dlouhou dobu se mluvilo o tom, že se budoucího Macu Pro s Apple Silicon dočkáme až v roce 2023. Pravdou ale je, že představení tohoto vrcholného stroje je reálně dost možná blíže, než si všichni myslíme. Na letošní první konferenci od Applu, kde došlo k uvedení Macu Studio, jeden z představitelů společnosti Apple řekl, že se nejedná o náhradu za Mac Pro. Za touto informací pak dodal, že se budoucího Macu Pro, který bude ještě výkonnější, dočkáme již brzy. Slovo „brzy“ má samozřejmě pro každého jedince odlišný význam, čím dál tím více lidí se ale shoduje na tom, že se nového Macu Pro dočkáme již na WWDC22, která startuje 6. června. Smysl to dává i z toho důvodu, že před dvěma lety, na WWDC20, uvedl Apple, že chce přechod z Intelu na Apple Silicon stihnout do dvou let. Pokud by tedy nedošlo k představení Macu Pro na WWDC22, znamenalo by to prošvihnutí onoho termínu.

Dnes nejčtenější

.