Zavřít reklamu

Pokud chcete využívat internet, tak musíte být opravdu ostražití. Nebezpečí zde totiž číhá na každém rohu a velmi jednoduše se může stát, že se stanete oběťmi nějakého podvodu. Podvodníci, nejen na internetu, využívají nespočet různých způsobů k tomu, aby vás nějakým způsobem podvedli. Nejčastěji vyhledávají osobní údaje, přihlašovací údaje a hesla, bankovní údaje, čísla kreditních karet a mnoho dalšího. Je důležité, abyste na tyto způsoby nenaletěli. V tomto článku se společně podíváme na 5 nejčastějších z nich, které podvodníci hojně využívají.

Phishing

Asi nejznámější metodou, kterou podvodníci využívají, je phishing. Je ale nutné zmínit, že phishing je vyloženě skupina hned několika různých praktik, o kterých si v tomto článku ještě řekneme více. Slovo phishing vzniklo od anglického slova fishing, což znamená rybaření – u phishingu je však rybářem podvodník, zatímco rybičkou jste právě vy. Nejčastější forma phishingu je odesílání podvodných e-mailů, které jsou však samozřejmě zhotoveny tak, abyste nic nepoznali. Nejčastěji se jedná o e-maily z rádoby opravdových bank, které vás nutí k tomu podniknout nějaký krok – například k vyplnění přihlašovacích údajů na podvodné stránce, a to například z důvodu změny hesla apod. Jakmile však heslo na falešnou stránku zadáte, tak nedojde k přihlášení, ale k odeslání hesla přímo podvodníkům.

phishing_fb

Baiting

Další populární formou podvodníků je tzv. baiting. Dost možná už jste někdy slyšeli slovíčko „bait“, ze kterého název této praktiky vznikly. Jedná se o velmi častý postup, který má za úkol jediné – získat vaši pozornost, tzv. vás „nabaitovat“ a pokusit se vás podvést. Formou baitingu jsou například různé reklamy a webové stránky, které vás informují o tom, že jste měli vyhrát například nový telefon, auto, dovolenou či cokoliv jiného. Pokud se necháte nachytat a přesunete se na podvodnou stránku, tak po vás může podvodník vyžadovat například různé údaje, popřípadě může dojít ke stažení škodlivého kódu. Berte na vědomí, že vám v dnešní době rozhodně nikdo nedá nic zdarma, takže podobné reklamy apod. neberte v potaz.

Deep fake videa

S tím, jak se neustále vyvíjí technologie, tak přichází i naprosto nové způsoby podvodů. V poslední době se začala rozmáhat tzv. deep fake videa, což v překladu jednoduše znamená velmi propracovaná podvodná videa. Součástí těchto videí je často třeba tvář nějaké známé osobnosti, ať už se jedná o celebrity, generální ředitele největších společností či sportovce apod. Pravdou ale je, že tato tvář je do videa dodána v postprodukci, čemuž se právě říká deep fake. V mnohých případech tato praktika slouží k pobavení, jelikož můžete svůj obličej nahrát na různé legrační či jinak zajímavé scénky. Deep fake videa však mohou být opravdu kvalitně propracována a mohou uživatele přesvědčit k nějaké akci – vždyť se jedná o známou osobnost, která si nemůže dovolit propagovat podvod. I při dívání se na videa je tedy nutné být ve stoprocentním pozoru. Rozpoznat deep fake můžete třeba tak, že si všimnete nějakých nedokonalostí, popřípadě můžete pořád využít Google k vyhledání informací.

Takto může vypadat deep fake video:

Vishing

Praktika s názvem vishing je formou phishingu, u které se využívá hlas, potažmo podvodné hovory. Minulý týden jsme vás na našem magazínu informovali o tom, že se Českou republikou prohnala vlna kybernetických podvodníků, z nichž mnoho využívalo právě vishing. Konkrétně při vishingu dochází k tomu, že vám zavolá nějaké neznámé číslo a dotyčný jedinec se vás pak snaží přesvědčit k nějaké akci. Pokud hovor přijmete, tak může dojít třeba k tomu, že se vám představí nějaký pracovník obrovské technologické firmy, třeba z Microsoftu, a sdělí vám, že byl na vašem počítači nalezen vir. Následně vám sdělí, že ho společně můžete odstranit, ale že k tomu bude potřeba stáhnout aplikaci. Po stažení aplikace už pak podvodník získá kontrolu nad vaším počítačem a je zle. Samozřejmě existuje vícero různých forem vishingu. Nejlépe v tomto případě uděláte, když cizí čísla nebudete přijímat, popřípadě pokud si stáhnete nějaký blokátor hovorů.

Smishing

Poslední praktikou, na kterou se v tomto článku podíváme, je smishing. Ten je svým způsobem podobný vishingu, akorát namísto volání využívá klasické zprávy. V minulosti se nejčastěji u smishingu využívaly klasické SMS zprávy, avšak s rostoucí popularitou chatovacích aplikací, se začali pdovodníci objevovat například i na WhatsAppu, Messengeru, Signalu apod. I tento typ phishingu se v posledních týdnech hojně vyskytoval v Česku. Osobně jsem se s ním setkal po vystavení inzerátu na inzertním portálu, kdy mě kontaktovalo hned několik podvodníků, kteří měli o mnou nabízený předmět rádoby zájem a poskytovali po mě vyplnění údajů z kreditní karty pro výběr peněz – viz odkaz na článek níže. Smishing můžete jednoduše rozpoznat především nedokonalou češtinou, často z překladače, popřípadě podivnými způsoby pro zaplacení apod. Existuje samozřejmě opět mnoho různých forem smishingu, které mohou podvodníci využívat, a tak buďte na pozoru.

Dnes nejčtenější

.