Zavřít reklamu

Operační systémy od Applu jsou všeobecně považované za velmi stabilní a spolehlivé. Rozhodně si ale nemyslete, že jsou naprosto bezchybné, a že nikdy nezažijete nějaký problém. Pravdou je, že při každodenním a dlouhodobém používání jablečných zařízení těchto chyb najdete poněkud dost a o to horší je fakt, že se často v systémech nachází již delší dobu. Některé tyto chyby je možné eliminovat, jiné zase nikoliv. Osobně se na Macu již delší dobu potýkám s tím, že mi čas od času přestane fungovat klávesa ESC, tedy Escape, která je pro normální fungování vskutku důležitá. Naštěstí existuje jednoduché řešení.

Nefunguje ESC na Macu: Jak tento problém jednoduše vyřešit

Pokud jste se někdy ocitli v situaci, kdy vám na Macu přestala fungovat klávesa ESC, tak jste to nejspíše ve většině případech jednoduše zkousli, anebo jste provedli restart zařízení – podle toho, jak zmíněnou klávesu potřebujete. Dobrou zprávou ale je, že v případě nefunkční klávesy ESC existuje relativně jednoduchý postup, jak můžete tuto situaci vyřešit. Konkrétně nefunkční klávesu způsobuje Siri, která se v určitý moment může „zaseknout“ a způsobit, že ESC přestane reagovat. Často tak tato klávesa přestává fungovat po vyvolání Siri. Pro vyřešení tohoto problému je nutné proces Siri vynuceně ukončit, a to následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se na vašem Macu přesunuli do nativní aplikace Monitor aktivity.
    • Monitor aktivity najdete buď v Aplikacích ve složce Utility, anebo jej spustíte skrze Spotlight.
  • Jakmile tuto aplikaci spustíte, tak se v horní části okna přesuňte do sekce CPU.
  • Následně věnujte pozornost vyhledávacímu poli, které se nachází v pravém horním rohu.
  • Do tohoto vyhledávacího pole pak vepište text Siri a vyčkejte na vyhledání procesů.
  • Po vyhledání všech procesů je nutné, abyste je následně všechny postupně vynuceně ukončili.
  • Klepnutím tedy procesy postupně označte, poté stiskněte v horní části okna ikonu X a zvolte Vynutit ukončení.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu opravit nefunkční klávesu ESC, a to vynuceným ukončením procesů, které jsou spojeny se Siri. Tento problém se mi osobně projevuje na Macu již několik dlouhých měsíců, a to v rámci macOS Monterey. Bohužel chybu prozatím nevyřešila ani poslední aktualizace macOS. Naštěstí však oprava nefunkční klávesy ESC není tak složitá a ve finále celý proces trvá několik sekund. Na konec je zmíním, že některé procesy, které ukončíte, se následně znova automaticky zapnou, takže se opět objeví v seznamu procesů. Veškeré zobrazené procesy stačí vynuceně ukončit pouze jednou.

Dnes nejčtenější

.